2015. december 31., csütörtök

Szilveszter és Újév ünnepe

Szilveszter és Újév ünnepének bemutatásával kívánunk miden kedves látogatónknak sikerekben gazdag boldog új esztendőt! Szilveszter a polgári év befejező, január 1-je pedig a következő év kezdőnapja. Szent Szilveszter pápa (IV. század) ünnepe, gyakorlatilag az újév vigíliája (előestéje). A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. 


Szilveszteri szokások

Különösen fontos szerepet kapnak szilveszterkor az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani. Erdélyben szokás az óév kiharangozása, és az új esztendő énekkel köszöntése. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is. 



Erdélyben volt szokásban minden nagyobb ünnepen, így húsvétkor és pünkosdkor is a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak és a domboldalról legurították. Különösen az erdélyi szászok körében népszerű szokás, úgy tartják a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

Falvainkban általában az óév búcsúztatást és az új esztendő köszöntését harangzúgás kísérte. Volt ahol a falu lakói együtt ünnepeltek, a templomhoz vonultak, egy legény felment a templomtoronyba, onnan köszöntötte az új esztendőt,a hívek pedig hálaadó énekeket mondtak. 

A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítni. Természetesen szilveszterkor is jártak a legények házakhoz köszöntőt mondani, vagy éppen valamely tréfás jelenettel a háziakat jókedvre deríteni.

Újévi szokások

A január 1-i évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. Így pédául semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. 



Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Bizonyos táplálkozási tilamak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. 

A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.) 

Szép hagyomány újév napján, hogy fiúgyerekek és legények házról-házra járva verses jókívánságokat mondanak a háziaknak, akik cserébe megvendégelik őket. Egyes falvakban az újévköszöntők a portákon gabonamagvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen. Ezeket a magokat aztán a tyúkoknak adták a háziak, hogy sokat tojjanak. A hajnali időjárásból az egész évre jósoltak, ha szép idő volt, mezőgazdasági szempontból jó lesz az esztendő, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél.

Boldog új évet kívánok minden kedves olvasónak!


Forrás: doksi


Mit csináljon, ha utálja a karácsonyi ajándékát, vagy már el is romlott?



Karácsony után a boltok egy részében ugyanakkora a tömeg, mint az ünnepek előtt. Ilyenkor próbálja ugyanis mindenki visszacserélni azokat az ajándékokat, amik mégsem tették emlékezetessé a karácsonyi ünnepet, vagy éppen nem úgy, ahogyan azt elképzelték. Összeszedtük, mihez kezdhet az, aki utálja az ajándékát, a méretet nem sikerült eltalálni, vagy esetleg már el is romlott. 

Akármilyen nagy gonddal és odaadással választ az ember karácsonyi ajándékot, van az úgy, hogy mellényúl és nem tetszik a másiknak. A jogszabály szerint a boltok csak a minőségi hibás árukat kötelesek cserélni, de a nagyobb üzletek ilyenkor azért kivételt tesznek és egy rövid ideig be lehet cserélni azokat a darabokat is, amik nem arattak osztatlan sikert a fa alatt. 

Interneten rendelt ajándékok

Nem csak azért jár jól az, aki interneten rendelte az ajándékot, mert ki sem kellett mozdulnia otthonról, ráadásul házhoz is szállítottak mindent, hanem mert 14 naptári napon belül meggondolhatja magát akkor is, ha a termék egyébként hibátlan. A 14 napos határidő akkortól indul, amikor átvette a terméket és a nagyobb internetes áruházak oldalán le is lehet tölteni azt a formanyomtatványt, amivel el tudja indítani a vásárlástól való elállás folyamatát. Ilyenkor arra azért készüljön fel, hogy vagy személyesen kell visszavinni a terméket, vagy fizetni kell a visszaszállítás költségét. A visszavásárolható termékek körében azért itt is vannak kivételek, értelemszerűen ha például az interneten keresztül hivatott elő egy rakás fényképet, de aztán meggondolta magát, azt nem tudja visszaküldeni, ahogyan egyes higiéniai termékeket sem, sőt például egyes szoftverek vagy játékok sem küldhetőek vissza, ha már megbontotta a csomagolását. De ha mestere szeretne lenni ennek a jogszabálynak, akkor ajánljuk a könyveket, amiket 14 nap alatt bőven ki tud olvasni (persze óvatosan, nehogy meggyűrődjenek a lapok) majd vissza tudja küldeni. Az online rendelt termékeknél a 14 napos elállási jog akkor is él, ha személyesen vette át a termékeket, vagy éppen egy átvevőpontra ment el érte.

Vásárlás boltban

Itt már csak a kereskedő jóindulatán múlik, hogy kicseréli-e a terméket akkor is, ha annak semmilyen minőségbeli problémája nincs, csak éppen nem jó a méret, vagy nem tetszik a színe. Nagyon sok üzlet, főleg ebben az időszakban gond nélkül kicseréli a termékeket ha blokkal tudja igazolni, hogy ott vásárolta. Készüljön fel arra, hogy a pénzt csak igen különleges esetben adják vissza, jellemzőbb az, hogy levásárolhatja az összeget, esetleg vásárlási utalványt kap helyette, amit akár később is be tud váltani. Sok üzletben csak az ünnepek utáni pár napban lesz lehetősége cserére, ezért minél hamarabb érdeklődjön arról, hogy meddig tudja visszavinni a terméket és mi a csere feltétele. 

Ha minden kötél szakad, adja el

Ha nem veszi vissza a kereskedő a terméket vagy nincs meg a blokkja, tegye fel aukciós vagy apróhirdetős oldalakra a terméket és adja el. Annak nincs sok értelme, hogy egy túl kicsi cipőt, egy hatalmas kabátot vagy egy olyan táskát őrizgessen, ami nem tetszik. Más viszont lehet pont azt keresi, így inkább adja el és vegyen magának a pénzből valami olyat, aminek tényleg örülne. 

Ha már el is romlott a termék

Ha a vásárlástól számított három munkanapon belül jelzi, hogy a termék minőségi hibás és jelzi csereigényét, akkor a kereskedő köteles kicserélni a terméket, nem hivatkozhat arra, hogy javítani tudja. Három nap után pedig a garanciális javítást lehet kérni, amit a vásárlás helyén vagy a jótálláson feltüntetett szakszervizben lehet jelezni. A kereskedő is köteles intézni a minőségi javítást, de általában gyorsabb ha a szakszervizbe viszi. Ha leértékelt, vagy szépséghibás termék romlott el, a szavatossági jog akkor is érvényesíthető, ha a kereskedő nem hívta fel a figyelmet a termék hibájára. Vagyis ha azért volt olcsóbb egy termék mert kiállítási darab vagy van az oldalán egy karc, de sehol sem tüntették fel, hogy hibás lenne a működése, akkor ugyanúgy érvényesítheti a jogait. Cipőknél az első hat hónapban a kereskedőnek kell bizonyítani, hogy a hiba nem gyártási eredetű, majd másfél évig még érvényesítheti a szavatossági jogait, de akkor már a fogyasztónak kell bizonyítani, hogy a cipő gyári hibás volt. Egy független szervezetnél kell bevizsgáltatni ha a vállalkozás elutasította a panaszát. 

Jótállás / garancia / szavatosság

A köznyelvben a jótállást gyakran garanciának is szokták nevezni. Ez alatt kell érteni azt az időszakot, amíg a kereskedő vagy vállalkozó vállalja, hogy a szerződést hibátlanul teljesíti, vagyis a termék kifogástalanul működni fog. Kötelező jótállás nem minden termékre vonatkozik, csak amiket a jogszabály felsorol. Ez alatt az időszak alatt a vállalkozásnak vagy a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a meghibásodást nem a termék minőségbeli hibája okozza. A jótállási időszak a javítás idejével mindig meghosszabbodik, ezért a munkalapokat is gondosan tegye el. 
Nem kell, hogy meglegyen a blokkja, elég ha megvan a lepecsételt és kitöltött jótállási jegye, sőt ha internetről rendelt, akkor az elektronikus számla is tökéletes a jogai érvényesítéséhez. A banki bizonylat viszont általában nem elég, mivel nem bizonyítja, hogy mit vett, csak a vásárlás tényét és végösszegét. Azonban kérheti a kereskedő segítségét, néhány rendszerben az azonosító alapján elő tudják keresni a blokk másolatát. 
Ha jótállás nincs egy termékre, szavatosság még lehet. Ez a hibás teljesítésért vállalt kereskedői felelősséget jelenti, vagyis mikor a termék nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak, kivéve ha erről a fogyasztó tudott. Például szépséghibás termékek esetén nem kérhet javítást a szépséghibára, viszont egyéb probléma esetén 2 évig élhet a szavatossági jogával. Ez a két éves szavatossági idő minden termékre vonatkozik, akár a zoknira is. Viszont a szavatossági jognál a fogyasztónak kell bizonyítania az igazát. 

Nem kell csomagolást őrizgetni

Jó hír, hogy kidobhatja a szekrény tetején összegyűlt dobozokat, ugyanis nem kell az eredeti csomagolás ahhoz, hogy a szavatossági jogait érvényesíteni tudja. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint ugyanis nem várható el a vásárlótól, az eredeti csomagolást őrizgesse. A szavatossági, mind a jótállási igények két lépcsőben érvényesíthetők. A fogyasztó elsősorban kijavítást, illetve cserét kérhet. A javítás és a csere közül a vásárló választhat, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek aránytalan többletköltséget eredményezne. Abban az esetben, ha a kereskedő sem javítani, sem cserélni nem tud, illetve nem hajlandó, a fogyasztó árleszállítást érvényesíthet vagy elállhat. Elállás esetén a kereskedő köteles visszafizetni a vételárat.

Forrás: Divany

2015. december 30., szerda

Szülő tervez, kamaszkor végez

Szülő tervez, kamaszkor végez, legalábbis ami a tiszteletteljes, nyugodt, egymáshoz jóindulattal forduló kommunikációt illeti. Nem az ijesztgetés a cél, inkább a megnyugtatás: az, hogy tizenéves korában gyakran felcsattan a gyerek, és sokszor úgy tűnik, mintha dühös lenne anyjára, apjára, noha erre semmi konkrét oka nincs, nem jelenti, hogy elrontottak bármit is. Nem jelenti, hogy valamivel megbántották, hogy csapnivaló szülők, akik elszúrták a gyereknevelést.

Sok szülő számol be kétségbeesetten, hogy minden elképzelhető taktikát kipróbált a tizenévessel, de így sem tudja elkerülni, hogy rendszeresen megsértődjön a gyerek, ráförmedjen, vitát generáljon a semmiből. És itt nem azokról a családokról van szó, ahol tényleg hibádzik valami, és a gyerek kétségbeesetten próbálja megértetni a szüleivel, mi nem jó. Hanem az eléggé jól működő családokról is, ahol jó a kapcsolat a szülők közt és a gyerekekkel is, azaz van élő, működő kommunikáció, tudnak normálisan is beszélgetni (ha mindenki olyan hangulatban van), akár még meg is ölelik, puszilják egymást, sőt, az is előfordul, maga a tini jön rá, túllőtt a célon, és ő megy oda anyához, apához, simogatja meg a vállát, és a maga módján valahogy bocsánatot kér. Azaz van igazi szeretetkapcsolat, és mégis elkerülhetetlennek tűnik, hogy a másnap elteljen egy újabb ütközés, mordulás, veszekedés nélkül.

Vajon miért van az, hogy hiába próbál akármennyire is odafigyelni a szülő, hogy megértse, mi a gyerek baja, és miért hiábavaló minden próbálkozás: belemenni a vitába, visszasértődni, zen nyugalommal szemlélni az eseményeket, ignorálni, viccelődni, szigorúskodni stb.?
Azért, mert a gyerek nem arra van megsértődve, ami ma vagy tegnap történt, hanem a saját, gyermeki, naiv, idealizált világképét és szülőképét bontja le éppen. A kisgyerek számára anya és apa mindenható, és alapvetően tökéletes, még akkor is, ha egyébként nagyon tud haragudni, mikor nem az történik, amit ő akart. Akkor is meggyőződése, hogy a szülei különleges tudás és hatalom birtokosai, sőt, hiába dühös a csemete apróságok miatt, felnőtt nézőpont szerint védhetetlen helyzetekben is megőrzi azt a hitet, hogy a szülei alapvetően jók, jót akarnak. Ha apa elhagyta a családot, és egyre kevesebbet látogatja őket, akkor szentül elhiszi, csak nagyon elfoglalt szegény (persze, ezzel önmagát is védi), ha anya minden este be van rúgva, akkor is talál neki felmentő érvet.
Ha a szülőnek nincsenek is a fentihez mérhető hibái, egyszerűen csak egy esendő ember, egy jó, de tökéletlen szülő, akkor is megviseli a gyereket, és megjelenik a kapcsolatban is annak a feszültsége, mikor egyszer csak elkezd kinyílni a szeme a valóságra. Sőt, sajnos elsőként nem a valóságot látja, hanem a másik oldalt, mindazt, amit addig nem vett észre, a hibákat, alaposan felnagyítva. Azaz a rózsaszín szemüveg helyére fekete kerül. Lehet, hogy semmi rosszat nem követett el az anya, az apa, minden bűne az, hogy nem azonos azzal az idealizált képpel, amit addig fenntartott magában a gyerek. Nem tökéletes, nem mindenható, nem tévedhetetlen.
Rosszul esik a szülőnek, mikor olyasmiért büntetik, amiben nem vétkes. Ő ugyanis sosem állította, hogy tökéletes. A gyereknek viszont szüksége volt rá, hogy felemelje, mert így ő is biztonságban érezhette magát. Egy pici és törékeny gyereknek kell, hogy odabújhasson anyához, apához, aki megvédi, aki mindent tud, és mindent megold.
A tizenéves elkezdi elbírni, kibírni azt a tudást, hogy ez nem is egészen így van. És észreveszi, mikor például a szülő gyáván viselkedik egy helyzetben, és rájön, nem biztos, hogy mindig feltétel nélkül számíthat a védelmére. Ettől persze dühös lesz. Vagy kinyílik a szeme rá, hogy a szülei gyengébbek, mint gondolta, nem mindig tartják be, amit elhatároztak, például képtelenek ellenállni a drágább kanapé megvásárlásának, miközben spórolást fogadtak. Tőle bezzeg elvárják az önuralmat, hogy tanuljon, mikor TV-zni lenne kedve. Észreveszi az ellentmondásokat abban, amit a szülő hirdet, és ahogy viselkedik. Ellentmondások márpedig mindenkinél vannak, kisebbek vagy nagyobbak, hiszen ez emberi dolog. Emiatt is dühös.
De ő sem érti magát, nem tudja megfogalmazni: „Haragszom rád, mert mégsem olyan vagy, mint amilyennek hittelek, és nem tudom, elég vagy-e így ahhoz, hogy biztonságban érezzem magam veled, és hogy felnézzek rád.” Valami ilyesmi lenne, ha mindent értene, és őszintén el is mondaná. De ő sem tudja igazán, mi zajlik benne, ezért csip-csup ügyeken pattannak ki a feszültségek.
Mit tehet a szülő? Legfőképp, hogy elfogadja, ez ilyen időszak, ezen át kell menniük. Ha túljutnak rajta, lekerül a sötét szemüveg is, és kialakul egy reálisabb kép, amiben már elfogadhatók a szülői hibák, és a jó tulajdonságokat is újra észreveszi a gyerek. Ezt a folyamatot nagyban megkönnyíti, ha nem próbál tökéletesnek tűnni, nem sértődik meg a gyermek kritikáin, hanem komolyan véve a véleményét igyekszik elfogadni, hogy igen, ez is ő, még ha most egy kicsit szigorú is a megfogalmazás.
Cziglán Karolina 


Forrás: Divany

2015. december 29., kedd

Sok mun­ka­men­tes hosszú hét­vé­gét tar­to­gat 2016

Jö­vőre az át­la­gos évek­hez ké­pest elég sok hosszú hét­vé­génk lesz. A több­na­pos pi­he­nők mel­lett vi­szont van pár rossz hí­rünk is: május el­seje, au­gusz­tus 20 és a ka­rá­csony is hét­vé­gére esik.
Igaz, hűvösen indul 2016, de azért sok szép hétvégét tartogat a munkavállalóknak. Jövőre összesen 6 olyan hétvégénk lesz, ami nemcsak szombatból és vasárnapból fog állni. De sajnos augusztus 20-a és május elseje is hétvégére esik. Sőt, a hosszú hétvégék miatt 2 olyan szombat is lesz, amikor dolgoznunk kell.
Már az újév is egy hosszú hétvégével kezdődik, ugyanis január elseje péntekre esik. 2016-ban a következő munkaszüneti napokra kell számítani az előzetes tervek szerint:
  • 2016. január 1, péntek, pihenőnap (hosszú hétvége)
  • 2016. március 5. szombat munkanap (március 14. ledolgozása)
  • 2016. március 14 hétfő pihenőnap (március 5. szombaton kell ledolgozni)
  • 2016. március 15 kedd (hosszú hétvége)
  • 2016. március 28. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
  • 2016. május 1. vasárnapra esik
  • 2016. május 16. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
  • 2016. augusztus 20. szombatra esik (nemzeti ünnep)
  • 2016. október 15. szombat munkanap (október 31. ledolgozása)
  • 2016. október 23. vasárnapra esik, az 1956-os forradalom évfordulója
  • 2016. október 31. hétfő pihenőnap (október 15. szombaton kell ledolgozni)
  • 2016. november 1. kedd, Mindenszentek (hosszú hétvége)
  • 2016. december 24. szombat, Szenteste, pihenőnap
  • 2016. december 25. vasárnap, Karácsony
  • 2016. december 26. hétfő, Karácsony másnapja (hosszú hétvége)
Forrás: ripost

2015. december 28., hétfő

Nem kell sokat futni a jó egészségért!

Futni jó, legalábbis azok szerint, akik ezt rendszeresen művelik. A jó hír, most nem nekik, hanem a frusztrált tömegeknek szól, akik nem élvezik annyira a futást. A Mayo Klinika vizsgálata szerint heti 50 perc (10 perc/5 alkalom) vagy 9,6 kilométer futás megvédi a szervezetet a stroke, az érelmeszesedés, a magas koleszterin, a magas vérnyomás és bizonyos rákos megbetegedések ellen.

Persze ha fogyni akar, akkor ez kevés lesz, ezzel nem éget el elég kalóriát. De vigyázzon, nem szabad túlzásba esni, ha naponta több mint egy órát fut, akkor megnövelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát - írja Newsy. (A kocogásról is állítottak már hasonlót.)
De azért van még egy jó hírünk: a gyaloglás is hatásos, mert ha rendszeresen végzi, akkor ez is segít az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség elleni harcban. Ráadásul a futás és a gyaloglás költsége szinte nulla, és mindenki számára elérhető. 

Forrás: Divany

2015. december 27., vasárnap

Itt vásárolhat december 27-én!

Unja már a halászlevet, de nincs otthon semmi hozzávaló? Van egy jó hírünk: bár december 27-e vasárnapra esik, szerencsére elég sok bolt lesz nyitva: a szolnokiak pedig mehetnek az Auchanba, Intersparok közül több is nyitva lesz országszerte és természetesen a CBA-k és Ronik is várják a vásárlókat, tudtuk meg a Mindenár.hu-tól.

Lassan visszaállunk a március 15-e óta "megszokott" rendszerhez: bár az adventi időszakhoz képest jóval kevesebb bolt lesz nyitva, azért most sem marad éhesen az, aki már unja a karácsonyi menüt. A Spar több száz üzletét nyitja ki, a nyolc vidéki Intersparja mellett pedig egyet Budapesten is kinyit a XX. kerületben.

A benzinkutakon lévő üzletekben is feltankolhat élelmiszerekből is - az OMV kutakon Spar expresszeket talál, a MOL pedig Fresh Cornerekkel száll harcba. A Shell kutakon szokás szerint megtalálja a Tesco üzleteit, a martonvásáriak pedig az Agip kúton található Coopban vehetnek maguknak enni. Ha elektronikai cikkre vágyik vagy elromlott a karácsonyi ajándék, akkor elmondjuk, hogy 7 vidéki mellett 4 budapesti Media Markt is nyitva tart. A részletes listát ide vagy a fenti képre kattintva találja!
Ui.: Ha ruhát venne, akkor is örülhet, ugyanis többek között a Westend, a Mammut és az Aréna Plaza is kinyitja az üzleteit (utóbbi a Tesco kivételével mindet), ráadásul a leárazások is 27-én indulnak.

Forrás: Divany

2015. december 26., szombat

Itt az oldal, ami a kedvenc könyve alapján ajánl olvasnivalót

Kivel ne fordult volna már elő, hogy szinte rögtön azután, hogy befejezett egy könyvet, ami nagyon tetszett, valami hasonló élményre vágyott, de fogalma se volt róla, hogyan talál ilyet? Hányszor ácsorgott már tanácstalanul a könyvtárban vagy könyvesboltban, mert egyáltalán nem volt benne biztos, hogy a könyv, amit kinézett magának, tényleg tetszeni fog-e? Erre a problémára készítették el a What Sould I Read Next, azaz Mit olvassak legközelebb? oldalt. 
Az oldal a zenei stream-szolgálatások ajánlásaihoz hasonlóan működik, vagyis beírja egy olyan könyv címét, ami nagyon tetszett, az oldal pedig az adatbázisból és a felhasználók preferenciái alapján ajánl olyan könyveket, amik nagy valószínűséggel ugyanúgy tetszeni fognak. Sajnos magyar címekkel egyelőre nem működik a keresés, de külföldiekből elég mély a merítés. Sőt azt is kiderítheti, hogy kedvenc városában mit olvasson, Budapesthez például ezeket ajánlja az oldal, Magyarországhoz pedig ezek kapcsolódnak. 

Forrás: Divany

2015. december 25., péntek

Egyszerű ünnepi desszert: gesztenyés tiramisu pohárban

Igazi tiramisu rajongó vagyok, hiszen a maga egyszerűségével egy nagyszerű édesség, amit bármikor képes lennék bekanalazni.


A karácsonyhoz nálam hozzátartozik a gesztenye, a gesztenyés édességek. Így ez a klasszikus desszert is átalakult gesztenyéssé, és hogy még gusztusosabb legyen a tálalása, adagoljuk ki poharakba. 20 perc munkával kész is az elegáns ünnepi desszert. 

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

50 dkg jó minőségű gesztenyepüré 
50 dkg mascarpone 
4 dl hideg habtejszín 
2 evőkanál porcukor 
10-12 dkg babapiskóta (ha kapunk korong formájút, akkor azzal egyszerűbb dolgozni)  
2 dl kávé (gyerekeknek koffeinmentes) 
1 evőkanál rum vagy vaníliakivonat (elhagyható) 
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor vagy étcsokoládé reszelék

  1. A hideg tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük.
  2. A mascarponét kikeverjük a felengedett gesztenyepürével, a rummal (vagy vaníliakivonattal), és több részletben beleforgatjuk a tejszínt. Nyugodtan dolgozhatunk a robotgéppel is tovább, óvatosan, alacsony fokozaton.
  3. A krémet habzsákba töltjük, és nyomunk belőle egy réteget a poharak aljába.
  4. Jöhet rá egy réteg kávéban megmártott babapiskóta, majd krém és újabb piskóta. A rétegzést addig folytatjuk, amíg megtelnek a poharak, a lényeg, hogy krém jusson felülre. Tálalásig hűtőben tároljuk, majd megszórjuk cukrozatlan kakaóporral vagy csokoládéreszelékkel. 
Forrás: Divany

2015. december 24., csütörtök

Boldog Karácsonyt!

Szeretnék a magam és családom nevében mindenkinek nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánni!



2015. december 23., szerda

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 5-99 éves Élmény az egész családnak! Kalandpark - Garabonc

A jó időre való tekintettel akár a téli szünetben is ellátogathattok ide:


Nemrégiben, mikor Zalakaroson Jártunk a gyerekekkel, a szomszédos faluban felfedeztünk egy szuper jó kalandparkot. A park látogatása 6 éven aluliaknak ingyenes, így ha kisebb gyerekkel érkezünk, csak a felnőtteknek kell jegyet váltani. A felnőtt jegyhez jár jegyenként 3 "tallér" is, amit beválthatunk lovaglásra, íjászkodásra vagy akár quadozásra is. A parkban helyet kapott 2 állandó kiállítás is. A 7 jurtában a honfoglalást mutatják be és a várban az 52 magyar király arcképcsarnokát tekinthetjük meg. 




December 24-én még a bevásárlás is szívás



Változik a korábbi években megszokott bevásárlási rend december 24-én, ugyanis az új nyitva tartási szabályok szerint délben be kell zárnia minden boltnak. Mivel december 27-e vasárnapra esik, így akkor is zárva marad a boltok többsége. 
Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint december 24-én a legtöbb élelmiszerbolt nyitva lesz, ám a más jellegű boltok közül több már nem nyit ki. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek, illetve az általános szabályozás szerint december 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki.

Fodrászhoz vagy műkörmöshöz azért még mehet

Ha karácsonyi ajándékok vagy vacsora nem is lesz, azért új frizurája még lehet, ugyanis a különböző szolgáltatók szabadon dönthetnek arról, hogy meddig fogadnak vendégeket. December 27-én vasárnap is él a kötelező zárva tartás, ez alól csak a benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos, vagy segítő családtag áll a pult mögött.
Hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket árusító üzletek, az újságot árusító üzletek 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada az újságok értékesítéséből származik, valamint a virágot árusító üzletek 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, ahol az árbevétel legalább kétharmada a virágok, dísznövények értékesítéséből származik. A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárva tartási tilalom.


2015. december 22., kedd

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 0+ Sophie, a zsiráf

Sophie, a zsiráf

Megérkezett Sophie, a baba első játéka!

A klasszikus babajáték, 18 cm magas 100% természetes gumiból készült zsiráffigura.
Miért is van ekkora sikere Sophie zsiráfnak?
 Sophie a babák első játéka. Könnyű fogásának és puhaságának köszönhetően már 3 hónapos kortól tudják használni. Sophie a babák minden érzékére hat:
Látás: 3 hónaposan a babák látása még fejletlen, csak a nagyobb kontrasztokat látják. A zsiráf mintája, a testét borító sötét kontrasztos foltok vonzzák a baba tekintetét, a játék így a baba bizalmas, ismert tárgyává válik.
Hallás: Sophie nyomásra sípol, ezzel szórakoztatja a babát és fejleszti a hallását. Alakjának és puha kaucsuk anyagának köszönhetően már a pici babakezek is korán össze tudják nyomni, így hamar a szórakozás forrásává válik. Serkenti a baba hallását és segíti megérteni a cselekvés és a következmény közti kapcsolatot.
Ízlelés: A játék rugalmas anyagból készült és több felülete rágásra alkalmas (a szarvak, lábak, orr a babák kedvencei), így kifejezetten hasznos fogzáskor a fájó fogíny megnyugtatásához. Sophie zsiráf 100% természetes kaucsukból készült gumiból van, színezéséhez ételfestéket használnak, ezért teljesen biztonságos játék.
Tapintás: Alakjának és 18 centiméteres méretének köszönhetően már egészen kicsi kortól tökéletesen beleillik a kis kezekbe. A könnyű, rugalmas és puha játékot a baba könnyedén markolhatja. A gumi felület selymesen puha és természetes tapintású, ezzel biztonságérzetet ad a babának.
Szaglás: A természetes kaucsukból készült gumi egyedi illata nem csak serkenti a baba szaglás érzékét, de segítségével hamar megtanulja megkülönböztetni a különleges Sophie-t a többi játékától.
50 éves, de egy cseppet sem öregedett, születése óta változatlan. A babajátékok elvitathatatlan csillaga, kortalan, és 30 millió eladott játékkal mára generációkon átívelő világsiker. Mostantól a magyar babák is megismerhetik!
Forrás: mamibolt

2015. december 21., hétfő

Karácsonyi ajándék ötletek - Felnőtteknek

Ma délután az Alexandra könyvesboltjában jártunk és fotóztam néhány könyvet, ami megtetszett. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány érdekes/népszerű/ismeretlen könyv amiből szemezgethettek. Fényképes ajánló következik:







Képek: Saját

2015. december 20., vasárnap

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 3-14 éves Rajzoskönyvem - gyönyörű egyedi könyv a gyermekünk rajzainak

Egy szuper ötlettel találkoztam legutóbb, mikor ajándék ötleteket keresgéltem a gyerekeknek: A rajzoskönyvvel. Hogy mi a rajzoskönyv? "Könyvespolcod dísze, örök emlék, egyedi ajándék" - olvasható a honlapon. 
Ez egy kézműves album, akár 100 gyermekrajz részére mely extra nagy méretének köszönhetően tökéletes az A4-es méretű rajzokhoz. Kétféle egyedi grafika közül lehet választani (királylányos, királyfis). Az album maga pedig kézi kötészettel készül és valljuk be, egyszerűen gyönyörű. 

Bővebb információ és rendelés ITT.

Mostantól gyűjtsétek Ti is a gyerekek rajzait, hogy ha kellő mennyiség összegyűlt, a legjobbakból egy ilyen csodás album legyen!












2015. december 19., szombat

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 4-12 éves Playmobil 5359 Hordozható születésnapi mulatság

A kislányom kívánsága volt ez a Playmobil, így ő az idén ezt kapja tőlünk karácsonyra. A videón meg is tudjátok nézni közelebbről.



"Boldog születésnapot a hercegnek és a hercegnőnek! A Playmobil Hordozható születésnapi mulatság – 5359 szettben egy nagy méretű, kinyitható kastélyudvart találhatsz, ahol a szülinapi bulit tartják! A készlet tartalmazza a hercegi pár gyermekét is, a csomagban egy cica, egy kutyus, torta és rengeteg ajándék is helyet kapott. A Hordozható születésnapi mulatság – 5359 készlet könnyen összecsukható, a fogantyúnak köszönhetően bárhova magaddal viheted!"

Forrás: Mall.hu

2015. december 17., csütörtök

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 5-8 éves Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod! Doktormesék

Milyen jó lett volna nekünk ez a könyv tavaly karácsonykor, mikor három bárányhimlős gyerkőccel kellett átvészelnünk a karácsonyi ünnepeket. Azóta megvettük és nagyon szeretjük ezt a könyvet. Ajánlom mindenkinek szeretettel. A videóban bele is tudtok nézni a könyvbe!



Dani, Bálint, Fanni, Réka, Csilla és a többiek a Kökörcsin utcai óvoda Mackó csoportjából pont olyanok, mint bármelyik más óvodás. Az egyik copfos, a másik szeplős, a harmadik félénk, a negyedik nagyon bátor. Néha bizony betegek is, sőt, néha akkor is meg kell látogatniuk a doktor nénit vagy doktor bácsit, ha éppen nem betegek. Bálint például eltöri a kezét. Réka influenzás lesz. Csillának tojásallergiája van, Rozi pedig bárányhimlős. Ha elolvassátok ezt a mesekönyvet, ti is megtudhatjátok, hogyan működik a varázsszemüveg, ami csak a saját gazdájának engedelmeskedik, hogyan láthatjuk a csontjainkat, ha egyszer nincs mindent látó szemünk, hogyan cselezhetjük ki a szemtelen Influenza tündért, és miért lett pöttyös a nagyravágyó bárányka... Igaz Dóra mesekönyv megtanítja, hogy egyik betegségtől, sőt, az oltástól sem kell félnünk - inkább meg kell érteni, hogyan működik a testünk!!
Forrás: Pagony

2015. december 16., szerda

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 4-10 éves Disney Minnie Storybook Library

Kislányoknak szuper ajándék lehet ez az angol nyelvű könyvgyűjtemény. 
Én a bookdepository.com oldalról rendeltem a kislányomnak ezeket a szuper angol nyelvű mesekönyveket. A "könyvtár" 5 db könyvet tartalmaz, a videón meg is nézhetitek! (A szállítás egyébként ingyenes!)



2015. december 15., kedd

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 3-7 éves Julia Donaldson - Axel Scheffler: A Graffaló (The Gruffalo)

A könyv mindig remek ajándék (nem csak karácsonykor) és Julia Donaldson könyvei még soha nem okoztak nekünk csalódást. A Graffaló történetét feldolgozó könyv remek ajándék lehet egy óvodás kisfiúnak! Egy kicsit szörnyes egy kicsit félelmetes, de nagyon szerethető történet. A videón bele is tudtok lesni egy kicsit a könyvbe!



Olvassunk együtt és ezzel időt is ajándékozunk a gyermekeinknek!


2015. december 14., hétfő

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 3-10 éves My little Pony: Beszélő és világító Celestia hercegnő

Kislányok nagy kedvence lehet ez a világító és beszélő pony. 

Az Én kicsi pónim: Beszélő és világító Celestia hercegnő Ponyville uralkodónője, aki csillogó szárnyai segítségével repül át birodalmán. Nyomd meg az oldalát, mozgó szárnyai villognak, miközben beszél hozzád, vagy épp dalra fakad! A játék 2 db AAA vékony ceruzaelemmel működik, a csomagolás az elemeket nem tartalmazza. Méret: 24 cm. A My little pony csomagolási méretei: 29 x 8 x 25 cm.



Boldog Karácsonyt!

2015. december 13., vasárnap

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 4-10 éves Playmobil Wild Life 5416

Ez a szuper Playmobil Terepjárós vadőr, tigrisekkel és orángutánokkal szintén a kisfiúk kedvence lehet idén karácsonykor. terepjárós vadőr elkalauzolja gyermekét az állatvilágba, így megismerheti a tigriseket, majmokat, kígyókat és skorpiókat. A videón meg is nézhetitek a játékot.





2015. december 12., szombat

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 5-99 éves Élmény az egész családnak! Mary Poppins a Madách Színházban

Lepd meg egy fantasztikus élménnyel a családodat! A Madách Színház Mary Poppins előadása maga a csoda. Az 5 és 6 éves gyerekeim úgy ülték végig a 3 órás előadást, hogy minden pillanatát élvezték, és az előadás végén már azt kérdezgették, hogy mikor jövünk legközelebb...
Mivel az előadásról kép és hang felvétel nem készíthető, így az ott vásárolt prospektus képeivel szeretnék kedvet csinálni ehhez a kitűnő előadáshoz. Jegyet a Madách Színház oldalán tudtok vásárolni.





2015. december 11., péntek

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 0+ Fisher-Price Baby's 1st Doll/Kislányom első babája

Ha kicsi babánk van, neki még nehéz megtalálni a megfelelő ajándékot. A Fisher Price játékok között viszont kicsiknek is találunk megfelelőt. Én ezt a Fisher Price babát választottam a kislányomnak Karácsonyra. A videón meg is nézhetitek, hogy milyen. Remélem örömet okoz majd egy kicsi lánynak.




2015. december 10., csütörtök

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 4-10 éves Playmobil Special 4753

A PLAYMOBIL Special termékcsaládhoz tartozó 4753 Kalóz kincsesládával csomagban egy kalóz figura és egy kincsesláda található (karddal, aranyérmékkel ... ). Az Indiános Playmobil mellett ez is a kisfiúk kedvence lehet.




2015. december 9., szerda

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 6-9 éves Kedvenc Pónijaim (matricás zsebkönyv)

Díszes nyeregtakarók és sörényfonatok, kupák és szerencsehozó lópatkók: számos kellék, hogy széppé varázsold kedvenc pónijaidat. Ebben a zsebkönyvben megtervezheted saját kreációdat: rajzold meg, színezd ki és díszítsd matricákkal a pónikat!
Ezt a kedves kis foglalkoztató füzetet megrendelhetitek a Móra Könyvkiadótól!

A videómban pedig bele is pillanthattok!



2015. december 8., kedd

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 4-8 éves Panka és Csiribi Foglalkoztató füzete


Pásztohy Panka könyveit gondolom nem kell bemutatni. A két kis tündér kalandos történeteit nagyon sokan szeretik. Most viszont nem a róluk szóló könyveket szeretném a figyelmetekbe ajánlani, hanem a könyvhöz készült foglalkoztató füzetet, amely a szerző illusztrációival készült, és remek kikapcsolódás lehet a hideg téli estéken. A videóban bele is pillanthattok!

"Ugye ismeritek Pankát és Csiribít, a két kis tündért? A tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén. Ő süti a legjobb áfonyás pitét az egész erdőben. A tündérfiú neve Csiribí. Ő is az erdőben lakik, egy odvas fenyőfában. Mindenféle szerkentyűt képes megjavítani. Panka és Csiribí barátok. A két kis tündér most rajzolásra, színezésre, feladatmegoldásra hív benneteket - elő a ceruzákkal, zsírkrétákkal, filcekkel! Megtaláljátok a különbségeket? Segíts hazatalálni az erdő lakóinak! Rajzolj, színezz járműveket, hangszereket, süteményeket! Jó szórakozást!" 



Forrás: Pagony

2015. december 7., hétfő

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 4-10 éves Playmobil Indiános Superset 4012

Ezt a Playmobil Super szettet leginkább fiús anyukáknak szeretném ajánlani. Az én kisfiam is szívesen játszik indiános játékokkal, így biztos vagyok benne, hogy más hasonló korú kisfiú is örömmel bontja majd ki ezt a csomagot a fa alatt.

2015. december 6., vasárnap

2015. december 5., szombat

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 5-12 éves Lego City 60099 Adveni naptár


Még nem késő beszerezni egy Lego City adventi naptárat a kisfiúnknak. Ha nem adventi naptárként használjuk a gyerkőcnek, akkor is nagy öröm lehet a fa alatt, hiszen 24 különböző kis ajándék vár a legó kedvelő kisfiúkra. A videón meg is nézhetitek, hogy milyen ez az adventi naptár!


Kép: Saját

2015. december 4., péntek

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány/Fiú - 6-9 éves Kis Felfedező zsebkönyvek - A Zene

A Kis Felfedező sorozatot már ajánlottam nektek egy korábbi blogbejegyzésben ITT. A sorozat kötetei közül most a "A Zene" cimű könyvet szeretném nektek bemutatni egy kis videóban. Nézzetek bele a könyvbe, és ha tetszik bizonyára örömmel lapozgatja majd egy zene kedvelő kisfiú vagy kislány.


2015. december 3., csütörtök

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 2-6 éves Frozen/Jégvarázs - Ünneplő ruha

Biztos vagyok benne, hogy minden kis Hercegnő örülne egy ilyen csodaszép ünneplő ruhának. A ruha a Charles & Vögele üzletében kapható. Ezen a héten 2+1 akciójuk van, ami érvényes a már leárazott termékekre is. Most tehát még kedvezőbben vásárolhatunk a gyerekeknek ünnepi ruhát Karácsonyra, hiszen minden 3. darabot megkapunk ajándékba. (Ha 3 terméket választunk, csak a két drágábbért kell fizetni, a legolcsóbbat megkapjuk ingyen.) Mivel nálunk három gyerkőc van, így most mindhárman kaptak ünneplő ruhát, de csak két ruháért fizettem. Az utolsó 2+1 akciójuk nyáron volt, így ezt most érdemes lehet kihasználni.




2015. december 2., szerda

Karácsonyi ajándék ötletek - Fiú - 6-12 éves Lego 60092

Nagyobb fiúknak biztosan nagyon fog tetszeni ez a Lego City mélytengeri tengeralattjáró-s készlet!

A Lego-nál készlethiány van, ami sajnos Magyarországot is érinti, így lehetőleg igyekezzünk időben leadni a rendelést (ha online rendelünk pl. innen: Kockaaruhaz) vagy beszerezni a gyerkőc kedvencét valamelyik nagyáruházban!










Képek: Saját

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

2015. december 1., kedd

Karácsonyi ajándék ötletek - Lány - 2-5 éves Lego Duplo 10597

Ez év December 1.-től December 24.-ik napjáig minden nap "kinyithattok" egyet az ajándék ötleteket tartalmazó jelképes Adventi naptáramból. Boldog készülődést kívánok mindenkinek! Ennek a kedves Lego Duplo szettnek minden kislány nagyon fog örülni...

LEGO DUPLO 10597 Mickey és Minnie születésnapi parádéja











Képek: Saját

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!