2015. október 30., péntek

Városnéző emeletes busz jár egész évben Budapesten 22 nyelvű kalauzolással

Budapesten a legnépszerűbb városnézési forma az idelátogató turisták körében a 22 nyelvű Hop on Hop off városnézés. Vendégeink 24 órás időtartamon belül korlátlanul le- és felszállhatnak buszainkra, a 25 frekventált megálló bármelyikénél.

A jegy érvényes a 22 nyelvű PIROS és SÁRGA busz- és az angol és német nyelvű KÉK hajó vonalon az első felszállás időpontjától az azt követő 24 vagy 48 óráig! Április 1 és október 31 között buszaink a piros és sárga vonalon is 30 percenként indul a József nádor illetve az Erzsébet térről. Hajónk a KÉK vonalon óránként indul a Vigadó tér, 8/A kikötőjéből. Fel- és leszállási lehetőség a 35 busz- és 3 hajó megálló bármelyikében. Kuponjainkkal 10-30% kedvezményt tudnak igénybe venni partnereinknél. Bővebb információért kérjük, látogassa meg irodánkat, H-1061, Budapest, Andrássy út 2. vagy hívjon minket +36 1 374-7050.

A buszos túrák a következő 22 nyelven érhetők el:

magyar, angol, német, francia, spanyol, olasz, portugál, görög, finn, svéd, holland, orosz, arab, japán, koreai, héber, lengyel, román, kínai, cseh, török és horvát.

A hajós túra a következő 2 nyelven érhető el:

angol és német.
Jegyárak:
48 órás felnőtt: 6000.- HUF
24 órás felnőtt: 5000.- HUF
48 órás diák: 5500.- HUF
24 órás diák: 4500.- HUF
Budapest kártya kedvezmény: -20%
0-6 éves kor között ingyenes.

Hol vehetek jegyet?

Városnéző buszainkon, hajóinkon, szállodákban, értékesítő egyenruhás (piros pólós) kollégáinknál megállóinkban, szerződött partnereinknél és irodánkban: H-1061, Budapest, Andrássy út 2.

Forrás: Programturizmus

2015. október 29., csütörtök

Őszi könyvajánló 10. Kis felfedező zsebkönyvek - Móra könyvkiadó

A Móra könyvkiadó Kis felfedező zsebkönyv sorozatát szeretném ajánlani nektek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen állatok vannak veszélyben? És vajon mi fenyegeti őket? Netán arra, hogy kik voltak a Karib-tenger kalózai? Vagy tudni szeretnétek, hogy milyen egy igazi nagyzenekar...Erre és még sok más kérdésre is választ kaphattok a Móra kiadó négy éven felüli gyerekeknek készült sorozatából.








Jó olvasgatást, kellemes időtöltést kívánok a könyvekhez!

Képek: Saját

2015. október 28., szerda

English is Easy 17. Halloween workbook - EDUCATION.COM

Az education.com oldalról nyomtattam ki a gyerekeknek különböző Halloween témájú feladatlapokat, amiket aztán könyvbe összefűzve kaptak meg. Nagyon szívesen "dolgoznak" ezekkel a feladatlapokkal. Sok új szót is tanultunk a héten Halloween kapcsán. Készítettem néhány képet ezekről a feladatlapokról. Az oldalról Ti is letölthetitek a gyerekeknek vagy magatok is készíthettek nekik hasonlót. 










Jó gyakorlást és kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

Képek: Saját

2015. október 27., kedd

5 ok, amiért megéri a szárítógép! Segítünk, hogyan és milyet vegyél!

A tél nagy ajándéka a szárítógép, pláne kis lakásokban, ahol a teregetésre nincs hely. Használatával csökken a ruhák száradási ideje, ami nagy létszámú, gyerekes családoknál a hűvös, nyirkos időszakban fontos szempont lehet.

5 tipp arra, mikor jöhet jól a szárítógép

  • Kis lakásban, ahol nincs hely a teregetésre.
  • Sokgyerekes családoknál, ahol gyorsan halmozódik a szennyes.
  • Ha maximális tisztaságra vágysz. A hagyományos szárítás után a ruhában mosóporszemcsék maradnak, a szárítógép pedig az elemi szálak közé került mikroszkopikus részecskéket eltávolítja.
  • Ha finomabb tapintású ruhákat szeretnél. A szárítógéppel szárított ruha tapintása, légáteresztő képessége jobb és az utálatos fregolinyom sem marad rajta.
  • Ha azonnal akarod a száraz ruhát. A ruha „szekrényszáraz” szárítás esetén azonnal használható, felvehető, vagy máris elrakható a szekrénybe, sok esetben megtakarítva a vasalást.

10 ötlet arra, hogyan vásárolj szárítógépet

  1. Válaszd ki, hol lesz a helye, mérd le a rendelkezésedre álló területet, csak ezután kezdd el a keresgélést!
  2. Ha van már mosógéped és nem szeretnéd száműzni, a mosógép tetejére is teheted a szárítógépet, ilyenkor azonban figyelj a méretpasszolásokra, és szerezz be összeépítő keretet a jobb stabilitásért!
  3. A szárítógép miért ne kerülhetne a konyhába? Létezik pult alá építhető szárítógép, ha pedig a pult magasabban van, bármely szabadon álló szárítógép elférhet alatta, de ilyenkor is a méretekkel felvértezve menj vásárolni!
  4. Ha a mosógépet és a szárítógépet egy berendezésben szeretnéd tudni, vegyél mosó-szárítógépet. A kombinált, 2:1 megoldás olcsóbb, mint a különálló szárítógép, de a szárítás alapvető tisztítási folyamata nem megy végbe, hiszen nincs légszűrés, vagy légelvezetés. A kombinált gépek fogyasztása ráadásul nagyobb, mint a különálló egységeké.
  5. Egy szó mint száz, ha van elég helyed, külön szárítógépet vegyél, mert mégiscsak energiatakarékosabb megoldás. Vásárláskor figyeld a gép árával együtt az energiabesorolást is, az A+ vagy A++-os gépekkel nem hibázhatsz, pláne, ha a gépen ECO gomb is van, ami további megtakarítást eredményezhet.
  6. A legmodernebb szárítógépek az ún. hőszivattyús szárítók. Ezek szárítási hőmérséklete csupán 50-55 °C, azaz 20-25 °C-kal alacsonyabb, mint egy hagyományos szárítógép esetén, tehát az ilyen gép amellett, hogy kíméli a textileket, gazdaságos, energiafogyasztása is általában a fele a kondenzációs szárítógépnek.
  7. Vehetsz kondenzációs gépet is. A levegő itt a berendezésen belül kering. A gépben van egy tartály, amelyben a víz összegyűlik. Ezt a tartályt vagy rendszeresen kell ürítened, vagy egy leeresztő csőcsatlakozóval kell felszerelned. A kondenzációs gépek hátulütője, hogy azokban több az alkatrész, így nagyobb az esélye a meghibásodásnak.
  8. Jó, ha tudod, a töltetsúly mindig lényeges. 5 és 9 kg a gépek terhelhetősége, a 8 kg-osok egy nagycsalád igényeinek megfelelők.
  9. A zajkibocsátás sem mellékes körülmény. A legjobb decibel-értékeket a kondenzációs gépek nyújtják.
  10. A digitális kijelzővel rendelkező készülékek munkája világosabban nyomon követhető, lehet tudni, épp hol tart a gép a szárításban. Akinek ez kényelmi szolgáltatás fontos, keresse a digitális kijelzős darabokat.

2015. október 26., hétfő

Vigyázz, jól nézd meg milyen mézet vásárolsz!

Az EU-ba érkező, olcsó import méz fele kínai. Ez mintegy 70 ezer tonnát jelent. A pénztárnál jobb kifizetni, mert olcsóbb, de a mézhez nem sok köze van.

A hamisított kínai méz miatt a magyar méhészek tudományos alaposságú uniós vizsgálatot akarnak - erről Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja beszélt vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Takács Ferenc elmondta, vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes méz egyes összetevői nincsenek meg bizonyos Kínából származó termékekben. „Erre alapozva mondjuk azt, hogy ez nem méz” –fogalmazott. Ezt fogják a bizottság elé terjeszteni azt kérve, hogy indítson egy tudományos alaposságú vizsgálatot.”

Jelenleg is folyik a Brüsszelbe tervezett demonstráció szervezése.


Forrás: Kiskegyed

2015. október 25., vasárnap

Főzzön tudatosan, spórolhat a rezsin!

Egy átlagos család naponta nagyjából fél órát főz, illetve használja a különböző elektromos háztartási gépeket. Természetesen vannak olyan napok, amikor nem kapcsolja be a kenyérpirítót se, de olyanok is, amikor a turmixgép, a sütő, tűzhely és az elszívó egyszerre üzemel.
Ennek megfelelően egy nap a főzéssel, illetve pontosabban a villanytűzhellyel nagyjából 1,57 kWh áramot fogyaszt (a gáztűzhely fogyasztása a villanyé mellett ugyan sokkal alacsonyabb, és mivel lassabban melegít és tovább üzemel, használata ezzel együtt olcsóbb). Ez pedig azt jelenti, hogy egy évben durván 21000 forintot költ el csak a villanytűzhely miatti energiafelhasználásra - írja amotherearthnews.com. Ebben nincsenek benne azok a plusz költségek, ha ön történetesen szívesen süt, esetleg a kávéfőző és mikró mellett turmixgépet, kenyérsütőgépet, párolót is rendszeresen használ, hiszen így a számlája akár a duplája, vagy annál is több lehet. Ha szeretné a villanyszámláját jelentősen csökkenteni, akkor érdemes néhány dologra figyelmet fordítania a konyhában.
Ha ön is hallott már arról, hogy a kisebb adag ételekhez is nagy edényeket érdemes használni,mert azokban gyorsabban melegszik fel az étel, így időt és pénzt spórolhat, akkor el kell keserítsük: rosszul tudja. A nagyobb edényt ugyanis felmelegíteni is több energia, mintha az étel mennyiségének megfelelő méretet választana (és aztán az elmosogatásához is több víz kell, ugye).
Akár elektromos, ha gázüzemű tűzhelye van, mindenképp érdemes lehet beszerezni egy kuktát. Bár árát tekintve nem a legolcsóbb konyhai eszköz, de ez hamar megtérül. Nagyon sok időt, és persze energiát is megspórolhat ugyanis, ha ilyet használ, hiszen a benne kialakuló forró gőz és a nyomás gyorsítják a főzést. Amikor válogat, vegye azért azt is figyelembe, hogy nem minden étel készíthető el a kuktában, így a spórolás relatív, de legalábbis időben jobban elhúzódik: csak akkor lesz igazán mérhető, ha a legtöbb ételt ebben készít el.
Ha elektromos tűzhellyel rendelkezik, akkor fontos, hogy az edényei alja legyen teljesen sík. Erre azért van szükség, mivel itt nincs nyílt láng, a főzőlap pedig ott tudja leghatékonyabban melegíteni az edényt, ahol érintkezik vele. Ha pedig minél nagyobb felületen érintkezik vele az edény, annál takarékosabban főzhet. És egy trükk: amikor a boltban válogat a serpenyők, lábosok, fazekak között, akkor azokat keresse, amelyek alja egy kicsit homorú, a fém ugyanis hő hatására kitágul, így tökéletesen felfekszik majd a felületre.
A legtöbb edényhez, amikor megveszi, adnak fedőt is, amit érdemes használni, jelentős energiát takaríthat ugyanis meg vele. Fedél nélkül éppen háromszor annyi energiát használ az edény tartalmának felmelegítésére, mint ha lefedi. Ha nincs fedője, tökéletes megoldás lehet egy serpenyő is a fazék tetejére téve.
Figyeljen oda a gázkészülékeknél a láng színére. Bár a gyufánál már megszokhatta, hogy sárga lángot lát, a gáznak kéken kell égnie. Ha mégis sárga lesz a láng, akkor az égés nem hatékony, és ezt jeleznie kell a szolgáltatójának, hiszen így jelentősen megnő a főzésre fordított idő, ezzel együtt pedig az energiafelhasználás is.
fagyasztott ételeket vegye ki már előző este, és tegye át a hűtőbe olvadni. Így nem csak időt, hanem energiát is spórolhat, hiszen a fagyott dolgok felolvasztásához már nem kell pluszban használnia.
Használjon üveg és kerámia edényeket. Ezeknél ugyanis 25°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is elég az étel elkészítéséhez, ráadásul egyenletesebben melegednek át, így gyorsabban fog végezni is.
Nem véletlen, hogy nagyszüleink is nagy adagokat főztek. Ha lehetősége van rá, akkor ne csak egy-két adagnyi ételt készítsen. Ha többet főz, akkor le tudja fagyasztani a maradékot, és kiengedni, illetve felmelegíteni az ételt jóval kevesebb energiába kerül, mint megfőzni azt.

Forrás: divany.hu

2015. október 24., szombat

Filmajánló ma estére: Kódjátszma


Kódjátszma / The Imitation Game 

Újabb életrajzi ihletésű mozi, újabb nagy díjesélyes. A Kódjátszma az év egyik legígéretesebb mozija, az összeférhetetlen, ám zseniális kódfejtő Alan Turing és csapatának küzdelméről az Enigma és a náci Németország ellen. Benedict Cumberbatch zseniálisat alakít, Keira Knightley szintúgy.


Kellemes kikapcsolódást kívánok estére!    

2015. október 23., péntek

Ingyenes belépés a legjobb múzeumokba október 23.-án!

Ha nem utaztok el a hosszú hétvégére, több ezer forintot lehet azzal családilag spórolni, ha október 23-án múzeumba mentek. Ilyenkor ugyanis – mivel nemzeti ünnep – egy sor szuper múzeum ingyenes az egész családnak. Nézzük meg, mennyit spóroltok és mi a program a kedvenceinkben:
1. A Szentendrei Skanzenben Gyermek és Pásztorjátékok hétvégéje lesz, ahol a családi gazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységeket próbálhatjuk ki játékos formában. Lesz táncház tánctanítással, játékudvar és babaszoba kicsiknek, népmesék, óriásbútorok, rongybaba készítés, pásztorbot faragás, népi vetélkedők. Mindez szombaton és vasárnap 5.000 Ft, de 23-án, pénteken ingyenes.
2. A Természettudományi múzeumban a korallzátonyok csodás világába utazhatunk, megnézhetjük a dinókat, és egy sor érdekes fotókiállítást is. 5200 Ft helyett ingyen.
3. A Vasúttörténeti parkban mozdonyritkaságokra mászhatunk fel, a gyerekek kisvasútazhatnak, megnézhetjük a nosztalgiavonatokat az Orient csarnokban. Most 3200 Ft helyett ingyen.
Ingyenes még többek között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari, az Iparművészeti, a Néprajzi, a Nemzeti, a Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Galéria, és számos vidéki múzeum. Érdemes előre érdeklődni, hogy mely kiállításokra vonatkozik az ingyenesség.

2015. október 22., csütörtök

Őszi könyvajánló 8. Julia Donaldson: A graffalókölyök

"A graffaló óvta csöppnyi csemetéjét, Kerülje a sűrű, sötét erdő mélyét. - De miért? De miért? - Mert nem veszed észre, S belefutsz a graffaló-faló egérbe." Vajon létezik a nagy graffaló-faló? Vagy a kis graffalókölyök eszén ugyanúgy túljár az egérke, mint az előző részben a graffalóén? A Donaldson-Scheffler páros újra remekel!"
Ezt a könyvet 2-5 éves gyerekek számára ajánljuk.
Forrás: Pagony

2015. október 21., szerda

2015. október 19., hétfő

Csoda, hogy ép ésszel kibírjuk az anyává válást!

Amikor a karrier és anyaság összefüggéseiről beszélnek, általában az áll a fókuszban, hogy aki akar, hogyan tud dolgozni kisgyerek mellett is, és aki akar, otthon tud-e maradni, illetve, visszaveszik-e utána a munkahelyére. Ezek fontos gyakorlati kérdések. De kevesebbet beszélünk a lelki oldaláról, például arról, hogy annyira más világ a kettő, hogy elképesztő pszichés rugalmasságot kíván az embertől, hogy egyikből átváltson a másikba.
A többség számára teljes váltást jelent az első gyerek születése: néhány, vagy jópár otthon töltött év kezdetét. És erre az időszakra nehéz készülni, hiszen a gyerekvállalást megelőző évek valójában valami egész másról szólnak, mást követel meg az élet. Az ember szakmát tanul, igyekszik jó önéletrajzot írni, keresgél a szakmai gyakorlatok között. A fennmaradó gondolatai akörül keringenek, hogy végigveszi az ismerőseit, valaki tud-e majd segíteni az elhelyezkedésben. Aztán álláskeresés, továbbképzések, esetleg nyelvtanulás, megnyerőnek lenni a főnöknél stb.
Meredek váltás, mikor ezt az egészet egyszer csak elvágják, mindez egyik pillanatról a másikra teljesen lényegtelenné válik, és az ember otthon találja magát egy másik világban, teljesen más feladatok közt, szinte még az élet törvényszerűségei is megváltozni látszanak.
Megváltozik az időszámítás, hiszen eddig az órához időzítettük a kelést, és az a cél határozta meg a készülődést, hogy emberi külsővel időben a munkahelyen kell lenni. Most egy másik lény biológiai órája szabja meg, mikor alhat az ember, ami bizonyos pillanatokban kényelmesebb, mikor például délután mi is ledőlünk vele, de nagyfokú kiszolgáltatottság, kiszámíthatatlanság is. Külön ki kell találni, mikor és hogyan megszervezhető a négy fal közül való kiszabadulás. A feladatok eleinte monotonak: főleg szoptatás, pelenkázás, aztán szoptatás, pelenkázás. Közben persze a baba gyönyörű és aranyos, puha és jó az illata, és nem kell sok idő, már mosolyog is, és mindig valami újat tud, amit tegnap még nem. Csakhogy ezek az örömek nem feltétlenül teszik könnyűvé azt az életmódváltást, ami tényleg egyik hétről a másikra, sokkszerűen következett be. Hiszen sokan szinte a szülés pillanatáig dolgoznak, vagy ha nem, akkor is inkább a gyermek érkezésének gyakorlati feltételeit teremtik meg, még elvégzik a szobában az utolsó simításokat. Kevesen gondolnak bele, és tervezik tudatosan, milyen lesz azután, hogy otthon lesznek.
Bizonyos szempontból emlékezteti az embert az életforma arra, mikor ő volt gyerek: a sok otthonlét, az, hogy a nap nagy részében a hozzánk legközelebb állókkal érintkezünk, hogy nem kell maszkokat, és a hozzá tartozó szimbólumokat (kinek, mit: kiskosztümöt, sminket, fehér köpenyt, a hivatalos arcunk kellékeit) viselni. Gyerekként, ha jártunk is már közösségbe, akkor sem építettük még ki azt a szerepszemélyiséget, amit felnőttként a legtöbbet használunk. Természetes volt minden, mi magunk is. Az anyasággal valami hasonlóba csöppen bele az ember. A munkamegbeszélések, a hierarchia, a cég érdeke kissé művi világából valami sokkal magától értetődőbbe, kevésbé absztraktba. Ahol azért kell felkelni, hogy enni adjunk.
Ez szép is, de ijesztő is lehet, hiszen idő közben a munka világa vált magától értetődővé. Annak megvan a struktúrája, a maga logikája, és akár rémisztő is lehet belecsöppenni valamibe, ami egy korábbi állapotra emlékeztet, csak sokkal nehezebb, hiszen a felelősség már a miénk. Sokak számára olyan ez, mintha elvennék tőlük a „valódi” életüket. Megijednek, hogy ők már „csak” erre képesek. Igaz, ez a „csak” azt jelenti: táplálni, gondoskodni, ráhangolódni valakire, biztonságot nyújtani neki, az egész világot jelenteni számára. Szemben a munka világában szükséges feladatokkal, amik egy része hasznos, más része értelmetlen, de általában nem ennyire húsbavágóan szükséges. Csakhogy az ember elhiszi, hogy az a valós élet, hogy az ott nyújtott teljesítmény az igazi érték, és azt hiszi, kimarad az élet sodrásából, miközben az élet legfontosabb része éppen ott, otthon zajlik.
Érezheti úgy az ember, hogy elvesztette a szabadságát. A szabadidő, a szabad mozgás, a célok szabad kijelölésének lehetőségét. Nehezebb megküzdeni a helyzettel, ha anyagilag is kiszolgáltatott a párjától, úgy éli meg, hogy mivel nem (vagy minimálisan) járul hozzá a családi kasszához, kérnie kell a pénzt – hasonlóan, mint gyerekként a szüleitől.
Keveset beszélünk róla, hogy ez az egész együtt olyan kihívás, és akkora rugalmasságot kíván, amihez nehezen hasonlítható bármilyen más változás az életben. A többi életciklus váltás általában fokozatosabban alakul, beleérik az ember, nagyobb hasonlóság van két lépés között.
Érzelmileg nehéz rá készülni, hogy ez milyen lesz, inkább a gyakorlati dolgokban lehet, például, hogy mikor milyen segítséget kap az anya, hogy tarthatja a kapcsolatot korábbi életével és annak szereplőivel, hogyan végezhet olyan teendőket is, amik kívül esnek az anyaszerepen. Az érzelmi részre inkább azzal lehet készülni, ha az ember nyitottá válik a saját érzelmi reakciói elfogadására. Nem várja magától, hogy így vagy úgy élje meg az otthon töltött időszakot. Hanem elfogadja az örömet is, de a lehangoltságot, az idegességet, unalmat, és minden egyéb érzést is. És legfőképp: ha helyes önértékeléssel áll magához, és nem azt mondja, neki most habkönnyen kellene éreznie magát, hiszen semmi fontosat nem csinál, csak otthon van a gyerekkel, hanem büszke arra, hogy ép ésszel veszi a változásokat, amiket a gyerekvállalás hoz az életébe.
Cziglán Karolina 


Forrás: divany.hu

2015. október 18., vasárnap

Egy hét múlva Óraátállítás! 2015. Október 25. Vasárnap

Téli időszámítás kezdete: 2015. október 25. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Forrás: pontosido

Óraátállítás 2015 - a téli időszámítás kezdete

Az idő mindenkinek fontos, talán az egyik legfontosabb dolog, főleg ebben a mostani, rohanó világban. A legtöbb embernek szó szerint az idő jelenti a pénzt, behatárol mindenkit, az emberek eszerint élik mindennapjaikat. Az időszámítás már nagyon régóta jelen van az életünkben.

A téli időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával vissza állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a téli időszakra esik.

Európában a téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 3 órakor történik, vagyis Magyarországon októberben helyi idő szerint 3 órakor vissza, márciusban 2 órakor előre kell állítani az órákat.

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A téli időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Az USA-ban a téli-nyári időszámítás 20 év óta változatlan szabályai 2007-ben megváltoztak: az őszi időszakot 1 hónappal meghosszabbították. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre. Az USA nyári időszámítási időszaka: március második vasárnapján (2007-ben március 11.), hajnali 2:00-kor kezdődött, és november első vasárnapján (2007-ben november 4.) hajnali 2:00-kor ért véget.
Forrás: agraroldal

2015. október 17., szombat

Moziünnep - Hétvégi filmajánló: Hotel Transylvania 2 - Ahol még mindig szörnyen jó

A hétvégén több moziban is kedvezményes áron lehet filmeket nézni. Mi a Hotel Transylvania 2. című mesére vittük el a gyerekeket, ami nagy sikert aratott.

Hogy miről szól a film? Íme:

Drakula, a világ legismertebb vámpírja nem csak egyszerű szörny: a távoli, erdélyi havasok rejtekében, egy ősi kastélyban szállodát üzemeltet, ahol a rémisztgetésbe belefáradt szellemlények megpihenhetnek és végre emberektől távol pihenhetnek. Ezen kívül még gyermekét egyedül nevelő, aggódó apa is. 

Ő és barátai, a sokféle, csak első látásra ijesztő fura figura visszatér, hogy ismét megpróbálja halálra nevettetni nézőit. 



Forrás: cinemacity

2015. október 16., péntek

Programajánló az őszi szünetre Western banditák hétvégéje a tordasi Westernfaluban

Western banditák hétvégéje a tordasi Westernfaluban

2015. Október 23-25.

A banditák hétvégi programjában lesz élő country zene és tánc, párbajok, western show! Ha nyomaszt a város hangulata, látogass el a Vadnyugatra! Éleszd újra a vadnyugati legendákat! A belépő rengeteg élmény szerzésére jogosít, van benne teljes parklátogatás, aranymosás, indián táborlátogatás, rodeo bikázás, hordólovaglás, patkódobos,lasszóvetés, sheriff iroda illetve börtönlátogatás.

Élmények - Programok

Lasszóvetés

Igaz itt most nem igazi marhákat fogunk be, de a lasszóhajítás így is nagy élményt nyújt

Patkóhajítás

Az igazi western hősök mindig hosszú utat tettek meg lóháton, így sok „lócipő” elhasználódott, most rajtatok a sor ezen egyszerűnek tűnő játékot elsajátítani

Hordólovaglás

A feneketlen hordóra felülve a rúd egyik végétől a másikig egy hosszú kötél segítségével kell áthaladni úgy, hogy a lábunk ne érje a földet.

Rodeó-bika

Elengedhetetlen kellék mely kihívás minden korosztály számára

Lézerlabirintus

Ötvözzük a modern kori technikát a régi idők eszközeivel- igazi coltok és fegyverekkel vívhattok lézerharcokat a kiépített fa labirintusban

Jelmezkölcsönző

Hogy tetőtől talping korhű ruhákban játszhass nálunk, valamint fotósunk megörökíti számodra a legszebb pillanatokat, amelyet nálunk töltesz el

Fotó és filmstúdió

Igazi western hőssé válhatsz amennyiben részt veszel egy élethű nagy mozi élményben. Kiválaszthatsz egy szereplőt majd eljátszod a jelenetet és mindezt hollywoodi mozifilm minőségben dvd-n megörökítjük meg számodra

Sheriff börtön

Ahol a Western falunk rendőre található. Aki nem rendeltetés szerűen viselkedik a park területén, az könnyen a börtönben találja magát.

Aranymosás

A homokos kavicsos mederből az erre a célra készített edénnyel lehet kimosni az aranyrögöket, amelyeket a Bankunkban beváltva ajándékban részesülhetsz

Indián sátor

Igazi kis külön világ a falu keretén belül, ahol az indián létnek megfelelő kézműves foglalkozásokat biztosítunk, valamint henna festőnk a legkülönlegesebb indián motívumokat készíti el neked.

Indián íjászat

A család minden tagja kipróbálhatja ügyességét az íjászat terén

Szalon

Napközben ételt és ital szolgálunk, este pedig tematikus estekkel szórakoztatunk egyéni igények szerint

Jegyek

A belépő rengeteg élmény szerzésére jogosít: teljes parklátogatás, aranymosás, indián táborlátogatás, rodeo bikázás, hordólovaglás, patkódobos,lasszóvetés, sheriff iroda illetve börtönlátogatás

Egyéni belépők:

Felnőtt és gyermek 2.500/ fő – időkorlát nélkül, 5 szolgáltatás igénybevétele

Családi belépő:

2 felnőtt, 2 gyerek 7500 Ft (15 szolgáltatás)
2 felnőtt, 3 gyerek 7500 Ft (15 szolgáltatás)
Nagyobb csoportok esetén: egyéni ajánlatot készítünk (ezt előzetes e-mail egyeztetés alapján)
Gyermek 3 éves korig ingyenes!
A belépő a park terültén újratölthető.
Szolgáltatásaink, amik nincsenek benne a belépő árában:
  •      Lézerharc 1000 Ft/fő (30 perc)
  •      Henna festés 1000 Ft/motívum
  •      Korhű ruhabérlés 1000 Ft
Ezeket külön jeggyel tudod igénybe venni,ezt a Bankban vásárolhatod meg.

Szállás

Panziónk 24 szobával várja vendégeit.
    2-3 ágyas szobák, 2 db családi két légterű apartman

Étkezés

Tordasi Csárda
Büfé

Forrás: Programturizmus

2015. október 15., csütörtök

Őszi Könyvajánló 7. Tóth László: A boszorkány porszívója


Történt, hogy a gonosz tündér, Hanga ellopta a jóságos boszorkány, Dörzsi-Mörzsi porszívóját. Két kislány: Kiskata és Julijul vállalkozott arra, hogy a nevezett szuperszonikus járgányt viszszaszerzik. Tóth László sziporkázó nyelvi leleményekben bővelkedő, jóízű humorral megírt, lebilincselő meseregényének kis hősei csoda-alakok egész sorával - ördögfiókákkal, muzsikáló székkel, álnok sünnel, háromfogú sárkánnyal, ámokfutó tükörrel, korcsolyázó hóemberrel, tűzokádó vaskályhával, bosszúálló hifitoronnyal, továbbá trolicéroszokkal, autoszauruszokkal és lokomotívuszokkal - találkoznak izgalmas, nemegyszer halálos veszedelemmel fenyegető kalandjaik során, s megismerkedhetünk üt Sárival, azaz Kiskata fogával is...
A Fodor Miklas Veronika illusztrációival új kiadásban megjelenő, színes-eleven-varázslatos gyermeki világot elénk táró meseregény lebilincselő, szórakoztató olvasmány gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

Forrás: Alexandra

2015. október 14., szerda

English is easy 14. Peppa Pig matricás foglalkoztató füzet Halloween-ra!

Az idén is készülök egy kis meglepetéssel Halloween-ra a gyerekeknek, ahogy az elmúlt években is. A lenti Halloween foglalkoztató füzetet már jó pár hete megrendeltem nekik, hogy biztosan ideérjen, mire kell. A bookdepository oldalárol rendeltem - ingyenes szállítással - ide is ért elég hamar, de még mindig nem késő megrendelni, ha valaki szeretné. Innen rendelhető: Matricás Foglalkoztató Halloween-ra. 

Jó angolozást és kellemes időtöltést!






Képek: Saját

2015. október 13., kedd

Kiránduljunk! Őszi Programötletek - 7 vezér történelmi kalandpark - Garabonc


Nemrégiben, mikor Zalakaroson Jártunk a gyerekekkel, a szomszédos faluban felfedeztünk egy szuper jó kalandparkot. A park látogatása 6 éven aluliaknak ingyenes, így ha kisebb gyerekkel érkezünk, csak a felnőtteknek kell jegyet váltani. A felnőtt jegyhez jár jegyenként 3 "tallér" is, amit beválthatunk lovaglásra, íjászkodásra vagy akár quadozásra is. A parkban helyet kapott 2 állandó kiállítás is. A 7 jurtában a honfoglalást mutatják be és a várban az 52 magyar király arcképcsarnokát tekinthetjük meg.

Íme egy kis ízelítő:


2015. október 12., hétfő

Egy elsős annyit dolgozik, mint egy felnőtt

Megszavaztatta a tanítókat az egyik szakmai portál arról, hogy szerintük az 1-2. évfolyamon mennyi lehetne maximum a tanórákra és a házi feladat elkészítésére fordítandó idő. ATanítonline.hu oldalon válaszolók 58 százaléka szerint legfeljebb 3-4 óra, 38 százaléka helyett pedig 4-5 óra lenne egészséges. Ennél több időt csak elenyészően kevesen tartanak normálisnak vagy szükségesnek.
Ehhez képest a realitás egy kissé másképp fest. Először is, akárhány órája van a gyereknek, egész nap, nyolctól négyig kötelezően bent kell lennie az iskolában, ez alól, indokolt esetben, csak az igazgató adhat felmentést. Ezt az időt próbálják hasznos tevékenységgel kitölteni, bár túl sok kreativitásra nincs szükség, mert simán elmegy az idő tanórákkal.
Az ismerőseim körében például nem ritka, hogy a másodikos gyereknek a délelőtti 5 tanóra után délután még dupla angol vagy testnevelésóra van. Szintén normális, órarendszerű iskolai elfoglaltság a szolfézs, az énekkar, az iskolai edzések, a felzárkóztatás/tehetséggondozás, a különböző szakkörök, és mivel ingyenesek, a legtöbb gyerek jár is valamelyikre, sőt, a házi feladat elkészítése is tanórának számít. 
Természetesen nem kell tömény tudomány- és irodalomoktatásra gondolni, a tanórákat fellazítják a sokkal könnyedebb ének-, rajz-, technika-, hit- vagy erkölcstan órák, sőt volt, aki azt mesélte, hogy hétfő reggel az első óra: traccsparti, vagyis tanóra keretében megbeszélik, hogy mi történt a hétvégén. Ugyanakkor ezek is irányított foglalkozások, vagyis nem beszélhetnek, mozoghatnak, játszhatnak szabadon a gyerekek, hanem csöndben vannak, szót fogadnak, ha mondandójuk van, jelentkeznek, és utasításokat teljesítenek.
Mindent egybevetve jelenleg úgy néz ki, hogy egy Magyarországon tanuló, 7-8 éves gyerek nagyjából ugyanannyit dolgozik, koncentrál az iskolai feladatára, mint egy felnőtt, és akkor még az edzéseket, zeneórákat, extra nyelvórákat nem is számoltuk. Ennyit a szakemberek szerint helyesnek tartott napi 3-5 óráról. 

Forrás: divany

2015. október 11., vasárnap

10 ok, amiért akkor is érdemes futni, ha nem fogyni akar

Miután felismerte, hogy a lépcsőjárás nem nevezhető elegendő kardiónak, a Huffington Post egyik újságírója kezdett el rendszeresen futni. Aztán rájött, hogy a fogyás mellett annyi minden más pozitív hozadéka vannak ennek a mozgásformának, hogy gyorsan ki is listázta őket. 

1. A futás boldogít

Jó, ez persze nem nagy újdonság, és nem is csak a futásnak van ilyen jó hatása. Egy szó: endorfinok. A kutatók sokszor kimutatták, hogy a mozgás boldogabbá tesz. Ha az ember aktivizálja magát, az agy olyan hormonokat fog termelni, amelyektől boldogabbnak érzi magát. 

2. További mozgásra inspirál



Futás közben egyetlen versenytársa van: önmaga. És nagyon jó érzés legyőzni önmagunkat akár távolságban, akár gyorsaságban. Nem könnyű önmagunkkal versenyezni, de fantasztikus érzés megdönteni a saját rekordját. 

3. Segít a depresszió leküzdéseben

A Michigani Egyetem kutatói szerint a csoportos edzés a természetben - és ez lehet akár séta is  - csökkenti a depressziós tüneteket. Azt is felismerték, hogy a D-vitamin szintet is növeli a kinti futás, ami ugye jó hatással van a szezonális affektiv zavarra.

4. Egy közösség részévé válhat

A statisztikák szerint a futás (és a versenyek) népszerűsége egyre nő. Egyre több kolléga, ismerős és barát kapcsolódik be ebbe a sportba, lehet megosztani a trükköket és tippeket, sőt futópartnerre is akadhat. A kutatók szerint a barátokkal való futás jobb teljesítményre ösztönöz.

5. Vagy magányosan is művelheti

Nem baj, ha nem egy társasági lény, és esze ágában sem áll csatlakozni egy futóklubhoz. Néha nincs szükség másra, mint egy cipőre, fülhallgatóra és az útra előttünk, mert egy kis magányra néha mindenkinek szüksége van, és jót is tesz. 

6. Egészségesen csökkenti a stresszt

Pocsék napja volt a munkahelyén? Összebalhézott valamelyik családtagjával? Bizony, az élet nem habostorta, de a testmozgás szerencsére hatására csökken a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje, az endorfinról pedig már volt szó az első pontban. 

7. Jobban alszik az, aki fut

Az alvás és a futás kéz a kézben járnak. Ha kipihent, az edzést sem érzi olyan megterhelőnek, ha pedig kellően lefárasztja magát, nem lesz gond az alvás mennyiségével és minőségével sem. 

8. A futás segít a korán kelésben

Reggel hatkor felkelni nem könnyű, de megvan a maga haszna. Ha mindig ugyanakkor kel fel, egy idő után rutinná válik, és egyre könnyebben is fog menni.

9. Megmozgatja az agyat 

A futás csökkenti a mentális hanyatlást és növeli a kognitív képességeket, jó hatással van például a munkamemóriára. 

10. A futás minden értelemben erősebbé tesz

Ha ügyesen és ésszel csinálja, akkor a futás jót tesz az izmoknak, az ízületeknek, az állóképessége is nő, arról nem is beszélve, hogy csökkenti megbetegedések kockázatát, és növeli az élettartamot. És ez talán sokkal többet számít, mint az egy mérettel kisebb farmer.

Forrás: divany

2015. október 10., szombat

Filmajánló: Egyszerűen zseniális az Agymanók

Ez az a Pixar, amit szeretünk: okos, váratlan és szívfacsaró, kirobbanóan ötletes és vibráló. Az Agymanók a kiskamaszok Szörny Rt.-je: ugyanúgy briliáns a sztori, és ugyanúgy segít a gyerekeknek megérteni néhány fura dolgot az életben, csak a korosztály más. Ötévest véletlenül se cipeljünk el rá, de nyolc-kilenc fölöttieknek jótétemény. Animációs felnövésfilm: tuti Oscar-díjas, és már most Pixar-klasszikus.
Gőgös Gúnár Gedeon-tól a Háború és béké-ig rengeteg szuper könyvet olvastam életemben, mégis az, ami a legtöbbet adta nekem az összes közül, azt a rémes címet viselte:Tranzakcióanalízis. Hatszázötven oldalas volt, száraz szakkönyv, örökre hálás leszek érte, hogy a kezembe került. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy némi pszichológiai alapismeret sokat segíthet az embernek. És az Agymanók épp ezért zseniális. 
A kiskamaszkor amúgy is különösen nehéz, szülőnek, gyereknek egyaránt, 
és ilyenkor egy film, ami aranyos is, vicces is, miközben segít megérteni és tudatosítani lelkünk folyamatait, kifejezetten jó mankó. 
Egy tizenegy éves kislány, Riley a szüleivel boldogan él Minnesotában, jéghokizik, rohangál. Aztán váratlanul elköltöznek San Franciscóba, ahol – tetézve más szörnyűségekkel – még a pizzára is brokkolit raknak. A film főszereplője egyébként nem Riley. 
A történet érdekesebbik fele ugyanis az ő fejében zajlik, ahol öt figura verseng a vezérlőpult irányításáért.
Derű, Bánat, Harag, Undor és Majré mind egy-egy alapérzést személyesítenek meg, és mindegyikükről tudni lehet már az elején, miért hasznosak. Egyedül a depressziós, töpszli Bánatról nem tudja senki, miért jó, hogy ott van a többiekkel – az csak a film végére derül ki.
Egy káprázatos és félelmetes párhuzamos világ rajzolódik ki, amelyben futószalagon érkeznek a toronyba az emlékgömbök, jobbára vidámak (sárga), néha mérgesek (piros), és mennek tovább a hosszú távú memória labirintusszerű polcbirodalmába, ahol agymunkások porszívózzák be az elszürkült golyókat a feledésre ítélt emlékekkel (például csillámpóninevek és régi telefonszámok). Itt lődörög Bing Bong, a rózsaszínű vattacukor-elefánt, Riley egykori képzelt barátja, aki karamellás cukrot könnyezik. Az álmokat pedig filmstúdióban gyártják minden éjszaka. Folytatás lent...
Forrás: Index

2015. október 9., péntek

Programajánló az őszi szünetre - Élménybirtok Bikal

Az Élménybirtok főbejáratán történő átkelés egyfajta átszellemülés is, felkészülés a századokon átívelő időutazásra, mely a középkori faluban veszi kezdetét.


Ha esetleg a településrész másik oldaláról, az óváros felől érkezünk a számos érdekességet rejtő falusi főutcára, óriási kontraszt tárul elénk, mely segít megismerni és megérteni, hogy milyen hatalmas társadalmi különbség, a mindennapi életre is kiható eltérés mutatkozott már a középkorban is egyazon ország vidéki és városi környezetben élő népe között.


Részletek: ITT


Az őszi szünetben is változatos programokkal várjuk látogatóinkat! Komédiázunk, táncra perdülünk, és megmérettetünk lovagi képességeinkben. Kézműveseink műhelyeikben várnak, hogy beavassanak mesterségük rejtelmeibe. Kegyetlen Lajosunk nevéhez híven ítélkezik, és végre is hajt, méghozzá középkori eszközökkel. A 15 év feletti hölgyek pedig akár diplomához is juthatnak, ha részt vesznek Zina pikáns tematikájú szakképzésén!


Vár a családi kaland!


Részletek: ITT 


Kellemes kikapcsolódást és jó időtöltést kívánunk a szünetre!

2015. október 8., csütörtök

Őszi könyvajánló 6. Vadadi Adrienn Ünnepelj velünk! - ovis ünnepek

Vadadi Adrienn könyve nemrég jelent meg a Pagonynál az év ünnepeiről. Ezt a könyvet akár hónapról-hónapra is olvashatjuk a gyerekekkel, ahogy épp aktuális lesz egy-egy ünnep! 

"Régi barátaink együtt ünnepelnek hónapról hónapra. A szüret, a Márton-napi liba, az advent, a betlehemezés, a torkos csütörtök, a március 15-e, a húsvét, az anyák napja és a hozzájuk kapcsolódó szokások, hagyományok mind-mind megjelennek a könyvben, miközben az ovisok, ahogy mindig: játszanak, sürgölődnek, veszekednek és örülnek, végül pedig búcsút intenek az óvodának. Mesék ovis ünnepekről – hétköznapokra és ünnepekre, otthonra és ovikba egyaránt."

Forrás: Pagony

2015. október 7., szerda

English is Easy 13 - learnenglishkids.britishcouncil.org

Egy nagyon jó weboldalra bukkantam a napokban. Az 5-12 éves korosztály részére szuper nyelvtanító és nyelvgyakorló feladatokat használhattok - egy regisztráció után - ingyenesen. A "British Council" oldalához a linket ITT találjátok. 

Van itt minden: videók, dalok, nyelvtani gyakorló feladatok, játékok korosztály és nyelvi szint szerint. 

A British Counsil-nak van egyébként YouTube csatornája is, ahol megnézhetők többek között olyan klasszikus mesék is, mint a Piroska és a Farkas - angolul. 


Kellemes kikapcsolódást, jó tanulást kívánok!

2015. október 6., kedd

Kiránduljunk! Őszi Programötletek - Zalakaros

Többször megfordultunk már a gyerekekkel a Zalakarosi fürdőben. Általában évente kétszer megyünk egy-egy hosszú hétvégére, de még sosem csalódtunk. Egész kicsi és nagyobbacska gyerekekkel is bőven találni itt elfoglaltságot. Hűvösebb időben sem lehet itt unatkozni, mivel a fedett részen is rengeteg minden van amivel a gyerekek lefoglalhatják magukat. (a fürdőzésen kívül is).


Íme egy leírás a gyerekek kedvencéről:

Vizipók - Csodapók Gyermekvilág

A víz alatti mesevilág jól ismert hőse, Vízipók-Csodapók és barátai egyenesen behálózzák a gyerekeket, akik pókháló kötélen juthatnak el az egyik élménytől a másikig. Számos vizes attrakció nyújt itt élményt, a gyerekek a kétszintes medence alsó szintjén napvitorlák árnyékában pancsolhatnak, a vízi világ rejtelmes barlangjárataiban úszhatnak, vízpermetet locsoló kapuk és virágok alatt bujkálhatnak. Különböző színű és formájú csúszdák kínálnak kalandot, az anakonda és a mini fekete lyuk mellett szivárványcsúszdák invitálják a merész vállalkozókat, a harcosabb kedvű gyerekek pedig vízágyúkkal vívhatnak csatát.
  •  0-12 éves korig
  •  több mint 60 féle vízi attrakció
  • zuhatagok
  • csúszdák
  • spriccelő és mozgó élményelemek
·         Klub Oázis játszóház-állandó színes programkínálat a nyár folyamán 
 

A SZABADTÉRI VÍZIPÓK-CSODAPÓK GYERMEKVILÁG ALAP /STRAND/ BELÉPŐVEL HASZNÁLHATÓ!
 

VÍZIPÓK AUGUSZTUSTÓL MÁR FEDETT TÉRBEN IS VÁR TÉGED!

Vízi party egész évben, fedett térben, esőben és napsütésben!
  • Fedett gyermekbirodalom nyílik két szinten
  • függőhidak
  • csúszdák
  • vízi attrakciók
  • Családi szauna (60-70 fokra fűtik fel, ezáltal gyermekek is használhatják, így az egész család együtt élvezheti a szaunázás élményét)
  • só homokozó
  • hempergő játszóház
  • nagyobbaknak junior játszózóna

….a szülők, nagyszülők örömére pedig tágas pihenőtereket alakítunk ki, így egy kényelmes nyugágyból figyelemmel kísérhetik a kicsik minden mozdulatát.