2015. szeptember 30., szerda

2015. szeptember 29., kedd

Bizonyítvány otthonról: kiből lehet magántanuló? 7 kérdés és válasz

Hogyan lehet valakiből magántanuló? Kell-e órákra járni? Minden tantárgyból kell vizsgázni? Kaphatnak-e a szülők családi pótlékot a magántanulók után? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Ki lehet magántanuló?

Minden közoktatásban tanuló diáknak joga van ahhoz, hogy magántanuló legyen, az esetek nagy többségében azonban nem az ő kérésükre születik meg ez a döntés. A legtöbben szakvélemény alapján kénytelenek magántanulóként folytatni a tanulmányaikat. Erre általában a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók esetében kerül sor, de a súlyos beteg közép- és általános iskolások is rendszerint otthon tanulnak.
Jó megoldás a magántanulói státusz abban az esetben is, ha a diák hosszabb-rövidebb ideig külföldön tartózkodik.
Ki dönt?
A magántanulói státuszról a szülő kérelme alapján az intézményvezető dönt, akinek ki kell kérnie a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményét is. Mi vár a diákokra a következő hónapokban? Itt találjátok az összes dátumot.

A magántanulóknak is be kell iratkozniuk az iskolába?
Igen, a beiratkozás kötelező – ugyanígy másik iskolába is átiratkozhatnak.
Az órákra be kell járni?
Nem, a magántanuló automatikusan felmentést kap az összes kötelező tanórai foglalkozás alól - kivéve a gyakorlati képzést -, és nem kell délután négyig sem az iskolában maradnia. Az igazgató előzetes engedélyével ugyanakkor bejárhat az órákra, a napközis és a tanulószobai foglalkozásokra. Alig kezdődött el a suli, máris túlterheltek a diákok.
Hogyan kap jegyeket, aki magántanuló?
A számonkérés módját az igazgató határozza meg, érdemes tehát kérni, hogy azokból a tárgyakból, amelyekből a diák az értékeléshez elegendő jegyet szerzett, azok alapján osztályozzák félévkor, illetve a tanév végén. Ha a diákot vizsgára kötelezik, azon a szülő is részt vehet.
A szülői döntés alapján magántanulói státuszba kerülő diákok felkészüléséről a szülőknek kell gondoskodniuk. A szakvélemény alapján magántanulóvá váló diákok felkészítéséről ezzel szemben az iskolának segítenie kell, amelyre heti tíz órás időkeretet kapnak.
Mindenből kapnak jegyet?
Magatartásból és szorgalomból nem – ehhez a tanároknak nem is lenne elég információja.
A magántanulók után is jár családi pótlék és tankönyvtámogatás?
A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról. Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: milyen feladatok várnak a diákokra?
Forrás: eduline

2015. szeptember 28., hétfő

Íme a másik oldal: Egy gyerek nem gyerek? Dehogynem!

Íme a másik oldal:
"Egyre több az egyke, hiszen egyre több családban alakul úgy, vagy döntenek úgy, hogy csak egy gyereket vállalnak. Az okok ismertek: későbbre tolódik az első gyermek születésének ideje, így gyakran fel sem merül, hogy jöjjön második.
A szemléletünk is változik, ha úgy tetszik: egyre individualistább. Úgy gondoljuk, inkább egy-két gyereknek adjunk meg mindent, mint többnek keveset. Emögött meghúzódik a mardosó, olykor nem megfogalmazott, csak megfoghatatlanul gomolygó szorongás, hogy a világ kegyetlen hely, ahol csak kevesek életképesek, a többieket letapossák, és inkább neveljünk valakit kiemelkedően, aki a babamasszázstól kezdve a különórákig mindent megkapott a lehető legtökéletesebb mértékben, mint több gyereket átlagos körülmények között. Ekkor abból indulunk ki, annál jobban boldogul a gyerek az életben, minél több figyelmet, programot, impulzust kapott. Miközben meglehet, az a gyerek boldogul legjobban, aki egyszerűen csak szeretetteljes, egészséges légkörben nevelkedett, akár egykeként, akár testvérekkel.
Miközben a szülőkben ilyen változás zajlik, a társadalomban él a meggyőződés, hogy igazán egészségesen csak testvérek között lehet felnőni. Az egykeségre sokan valamiféle mentális, de legalábbis társas hátrányként tekintenek. Olyan sztereotípiák kapcsolódnak hozzá, hogy az egyedüli gyerekek önzőbbek, kevésbé kooperálnak, maguknak valók, nem tudnak úgy beleérezni a másik helyzetébe. Ez a ló túlsó oldala, amivel ugyancsak könnyű vitatkozni.
Bizonyítottan nem igaz, hogy az egyedüli gyerekek kevésbé lennének nyitottak az ismerkedésre, épp a fordítottját mutatták ki. Ami az együttérzést és az osztozkodást illeti, mesélhetnének a többgyerekes szülők, vajon ezt tapasztalják-e gyerekeik között. Inkább jellemző élmény, hogy jó dolog, ha több gyereke van az embernek, csak ne veszekednének ennyit, ne marakodnának folyton, lennének legalább néha egy kicsit tekintettel egymásra.
A pszichológus szerzőpáros, Bronson és Merryman jópár kutatásra lelt, amik azt voltak hivatottak feltérképezni, milyen hátrányokkal, defektekkel küzdenek az egykék, és rendre nem tudták kimutatni a feltételezett különbségeket. Ha mindent mérlegelünk, az igazság talán ott van, hogy nem a gyerekek száma határozza meg a család légkörét, a gyerek boldogságát, későbbi boldogulását sem.
Ha a felnőttkor felől nézzük, nagy ajándék, ha vannak az embernek jó testvérei: ők egyben a gyermekkor krónikásai is, össze lehet vetni az emlékeket, és ahogy telnek az évek, át is lehet közösen értékelni, mi hogy volt, miért úgy lehetett a családban. Jó, hogy van kire számítani, és van, akivel összeköt a történetünk.
A jó testvérkapcsolat azonban nem mindenkinek adatik meg, sokan érzik, hogy testvérük mindig is inkább rivális, problémák és súrlódások forrása volt. Nem automatikus, hogy kialakul a bizalom, és arra is van példa, hogy túl erős kapocs esetén fájdalmas „szakításra” van szükség ahhoz, hogy felnőttként párkapcsolatban köteleződjenek el. Ha pedig az egyedüli gyerekek felől nézzük: a többség így is kereknek érzi a gyerek- és felnőttkorát, nem gondolják, minden más lenne, ha lehetne egy testvérük.
Amikor valaki több gyereket szeretne, hacsak nem szokatlanul sokat, nem kell emiatt magyarázkodnia senkinek. A második gyerekre senki sem kérdezi elkerekedett szemmel: „Igen? Már megint terhes vagy? De hát miért?!” Mindenki számára természetes, hogy jön a kistesó. Az viszont indoklás után kiállt, ha valaki egynél megállna. Ha van valami objektív felmentő érv, például elmúlt negyven az anya, van valami egészségi probléma, esetleg tudjuk, hogy sok évet vártak, mire összejött a gyerek, vagy nehéz anyagi körülmények közt élnek, illetve egyedül neveli a gyerekét, akkor még megértjük, hogy nem vállalna, vállalnának még egyet-kettőt. De ha úgymond „minden rendben”, egy kicsit talán zavarba is jövünk, ha a kérdésre, hogy „Na, és terveztek kistesót?”, egyszerű és rövid „nem” a válasz. Valaki azt mondta, aki épp ebben a cipőben jár, ő örül, ha megkérdezik, akar-e még egyet, mert szereti az embereket sokkolni.
Változatos, ám nem mindig megalapozott várakozások és előítéletek kapcsolódnak hozzá, miért jó vagy rossz az egykeség, illetve, ha testvére van az embernek. Érdemes nem ezek alapján dönteni, mert csalódás lehet belőle. Minden energiánkat az egyetlenre fordítjuk, és mégis léhűtővé válik, vagy erőnkön felül vállalunk még gyereket, hogy legyen testvére, és csak veszekednek álló nap. Jobb aszerint dönteni, amit tud a pár. Például, hogy hogy érzik magukat a jelenlegi életükbe, és elbír-e a család még egy vagy több gyereket. Itt leginkább az erőfeszítésről, időről, energiáról van szó. Azaz a meglévő pár, család életébe beilleszthető-e a jövevény, jobban mondva: van-e kedvük beilleszteni. Mire vágynak: egy csendes fél órára, vagy vidám gyermekzsivajra? Nem önzés, ha a szülők a saját szempontjaik szerint döntik el, akarnak-e még gyereket, mert ez az, ami tudható, ami valós. Hogy a csemeték jól kijönnek-e majd, és ez hogyan befolyásolja felnőttkori beválásukat, azt nem lehet tudni.
Akár arról van szó, hány gyerek legyen, akár arról, mikor érkezzen, merjen a pár a saját, valós szükséglete, állapota szerint dönteni, mert az ide vonatkozó általános igazságok nem biztos, hogy mindig igazak."
Cziglán Karolina 

2015. szeptember 27., vasárnap

Megérkezett a csomag Angliából!

Megérkezett az online leadott rendelésem Angliából. Minden méret megfelelő, ami azért is jó, mivel így most már teljesen biztos, hogy az oldalon lévő mérettáblázat tökéletesen jó. Ezentúl most már bátrabban rendelhetek innen :)

A nagylány Crocs papucsa 5,70 Euro (kb. 1710 Ft)


 A nagyfiú szintén kapott egyet - az ára megegyezik a fentivel.


A kicsi csizmája 8,10 Euro (kb. 2430 Ft)


A lenti két papucsot a picinek vettem, ez két egymást követő méret. A lila+zöld a nagyobb méret, a rózsaszín pont most jó rá. Ezek ára megegyezik a fenti papucsokéval. 



Ezt magamnak vettem. Vizes fürdőruhák tárolására szolgáló neszeszer:


A kicsinek az új hátizsákja, ezt a bölcsibe vettem neki, hogy legyen mibe bevinnünk a holmiját. ennek ára 8.39 Euro (kb. 2517 Ft)


Ez a csini kis póló nagyon olcsó volt, mindössze 1,79 Euro (kb. 537 Ft)

Először ezeket rendeltem, ha legközelebb adok le rendelést, megosztom majd veletek.

Szép estét mindenkinek!

Képek: Saját

2015. szeptember 26., szombat

Filmajánló - Családi mozizás - Hős6os/Big Hero 6


Estére egy nagyon klassz családi filmet szeretnék ajánlani. A címe: Hős6os / Big Hero 6. A gyerekeimnél nagy sikert aratott és mi felnőttek sem unatkoztunk.
A hazai bemutató januárban volt, így aki akkor lemaradt vagy újra nézné nem fog csalódni. A film hőse Hiro robotokat épít, ám legutolsó műve nem olyan lesz, mint amilyennek tervezi...


2015. szeptember 25., péntek

Kiránduljunk! Erzsébet kilátó Budapest

A hely, ahol Anna, Peti és Gergő is megfordult...Ha szeretitek Bartos Erika könyveit, biztosan találkoztatok azzal a történettel, ahol az Erzsébet kilátóhoz kirándult a család. Egy kellemes őszi nap nektek is remek lehetőség arra, hogy felkeressétek ezt a gyönyörű helyet a fővárosban:


A János-hegy a kilátó megépülése előtt is kedvelt kirándulóhely volt; a legenda szerint a hegy csúcsáról tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is meg lehetett pillantani. Nevének eredete – egy népmonda alapján – a törökverő Hunyadi Jánoshoz köthető, akinek itt Márta, egy szép görög leány megmentette az életét.
Erzsébet Amália Eugénia - gyakori becenevén Sisi - teljes német nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (München, 1837. december 24. – Genf, 1898. szeptember 10.) osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon. Erzsébet a magyar történelem egyik jelentős alakja, a 20. században valóságos ikonná vált. A köztudatban szabadságvágyó, tragikus alakként él. Halála után példátlan gyász borult Magyarországra.


ELÉRHETŐSÉG, KAPCSOLAT ÉS NYITVA TARTÁS

Megközelítési információk: többféleképpen juthatunk el a kilátóig, amelynek közelébe vezet gyalogösvény, libegő. A gyermekvasút is a közelben található. Ez utóbbinak a János-hegy vagy Virágvölgy állomásától rövid erdei gyaloglással közelíthető meg a kilátó. A városból a leggyorsabb lehetőség a Széll Kálmán (Moszkva térről) sűrűn induló 90A jelzésű busz. Ennek Normafa végállomásától kényelmes, félórás erdei sétával juthatunk el a kilátóig.

A kilátó nyitva tartása: mindennap 08:00 - 20:00 óra között.

Forrás: hegyvidek.hu

2015. szeptember 24., csütörtök

Őszi könyvajánló 4. Annie M. G. Schmidt - Fiep Westendorp Szutyoksári

Hogy kicsoda Szutyoksári? A világ legmaszatosabb kislánya. Hiába fürdik állandóan, újra meg újra valamilyen kalamajkába keveredik a kutyájával, Koszmókkal együtt...aminek a végén rendszerint piszkosabbak lesznek, mint valaha. Annie M. G. Schmidt minden idők leghíresebb holland meseírója, és állandó illusztrátortársa, Fiep Westendorp lehengerlő humorú könyve a minden lében kanál, bajkeverő kislányról és kutyájáról saját hazájában igazi klasszikusnak számít.





Ez a könyv 4-8 éves gyerekek számára ajánlott.
Megrendelhető innen: Szutyoksári
Forrás: Pagony
Képek: Saját

2015. szeptember 23., szerda

English is Easy 11. Készülünk a Halloween-ra! (Igen, már most)

Kicsit talán korainak tűnik, hogy már most készülődünk egy október végi ünnepre, de a gyerekeim szerint van amit nem lehet elég korán kezdeni. A Halloween a kedvencünk azok közül az ünnepek közül, amit "angolul" ünnepelünk. Ráhangolódásképpen a gyerekek egyik kedvenc dalát szeretném a figyelmetekbe ajánlani.

Együtt is táncolhatunk rá, és közben megtanulhatjuk a csontok neveit is:


Have a nice day!


2015. szeptember 22., kedd

Szent Mihály Napi búcsú - Veszprém 2015

A Szent Mihály Napi búcsú programja 2015


Veszprém hagyománytisztelő város lévén, saját értékeit, helyi táncosait, kézműveseit köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepén megrendezett vásári forgataggal. A búcsún mindenki talál kedvére valót: minőségi, kézzel készült portékákat, ékszereket, csipkéket. Kóstolja meg régi korok ízeit, melyek mellett vidám programok szórakoztatják a Önt, kedves családját és barátait Veszprémi Várban.
 Program:
SZEPTEMBER 26. SZOMBAT
07.00 - 18.00 NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR A VÁR UTCÁN
14.00 - 18.00 KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK ÉS TUDÁSPRÓBA A SZALÉZIÁNUMBAN
Továbbá: a „Bódi Magdi, ahogy ÉN látom” című kiállítás záró hétvégéje alkalmából a kiállítás ingyenesen látogatható, melyben tárlatvezetések indulnak 13.00, 15.00 és 17.00 órakor.
15.00 MEGEMLÉKEZÉS A BAKONYI HÁZ ÉPÍTÉSÉNEK 80 ÉVES ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL
15.00 Tárlatvezetés a Bakonyi Házban – Schleicher Vera néprajzos muzeológus közreműködésével
15.30 Koszorúzás Linzmayer György emléktáblájánál
15.45 „A Bakonyi ház 80. születésnapjára” – Gy. Lovassy Klára ny. múzeumigazgató előadása a Laczkó Dezső Múzeum foglalkoztató termében
16.00 “TIHANYTÓL SIRACUSÁIG - 100 ÉVE SZÜLETETT PLEIDELL JÁNOS FESTŐMŰVÉSZ” EMLÉKKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezésében

SZEPTEMBER 27. VASÁRNAP
07.00 - 18.00 NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR A VÁR UTCÁN
10.30 ÜNNEPI SZENTMISE A SZENT MIHÁLY BAZILIKÁBAN Celebrálja: Nagy Károly apát, kanonok; a szentmisét követően: PÁSZTOROK BEJÖVETELE ÉS MEGÁLDÁSA, BAKONYI PÁSZTORTÁNCOK TANÍTÁSA A SZENTHÁROMSÁG TÉREN Vastag Richárd a népművészet ifjú mestere és táncosai, valamint Boldizsár József és Zenekarának részvételével
11.00 PÁSZTORKUTYA-BEMUTATÓ ÉS BIRKATERELÉS A SZÍHÁZKERTBEN
14.00 - 18.00 KABÓCA UTCASZÍNHÁZ A SZENTHÁROMSÁG TÉREN
Ahol találkozhatsz Zöld Marcival, a körhintás betyárral és gólyalábas barátaival, valamint Betyár játszóházban és Betyár 7próbán mutathatod meg, Te mekkora betyár vagy!

14.00 - 18.00 KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, TUDÁSPRÓBA, ÍJÁSZKODÁS ÉS LOVAGI TORNA CSERKÉSZEKKEL A SZALÉZIÁNUMBAN
Továbbá: a „Bódi Magdi, ahogy ÉN látom” című kiállítás záró hétvégéje alkalmából a kiállítás ingyenesen látogatható, melyben tárlatvezetések indulnak 13.00, 15.00 és 17.00 órakor.

15.00 PÁSZTORKUTYA-BEMUTATÓ ÉS BIRKATERELÉS A SZÍHÁZKERTBEN
Info: www.veszprem.hu
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.
Rossz idő esetén a szabadtéri programok elmaradnak."
Forrás: veszpreminfo.hu


2015. szeptember 21., hétfő

Csak 2017-től kell adóazonosító jel a családi adókedvezményhez

Fontos információ:

"Bár július végén azt írtuk, 2016. január 1-től minden csak olyan gyerek után vehető igénybe a családi adókedvezmény, akinek van adóazonosító jele, kiderült: csak a 2017-ben beadott, tehát a 2016-os évről szóló adóbevallásokban kötelező feltüntetni ezt az adatot.
Az Országgyűlés szeptember 4-én, pénteken döntött erről: a képviselők 174 igen szavazattal és elutasító voks és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot, amely az időpont kitolása mellett arra kötelezi az adóhatóságot, hogy hivatalból hozza létre minden 25 év alatti adóazonosító jelét - adta hírül az MTI. Ez egyben azt is jelenti, hogy az érintetteknek nem kell egyénileg igényelniük azt. 

A 2017. január 1. előtt megtett nyilatkozatokban adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő lesz az eltartottak személyazonosító adatait és lakcímét megadni."

Forrás: divany.hu

2015. szeptember 20., vasárnap

Könyvajánló: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

A ma esti könyv amit ajánlani szeretnék Elaine Mazlish és Adele Faber könyve. A címe: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz.
Akinek egy kicsit is gondot jelent a gyermekével való kommunikáció (és valljuk be időnként mindannyiunkban merülnek fel kételyek) annak jó szívvel ajánlom a könyvet, mert:


Ez a könyv segít megtanulni: 

-    hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel; 
-    hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk; 
-    hogyan állítsunk fel korlátokat úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a gyerekek szabadságvágyát; 
-    mit tegyünk büntetés helyett; 
-    hogyan oldjuk meg a családi vitákat. 

Ez a könyv hatalmas sikert aratott az egész világon, mert egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál a szülőknek arra vonatkozóan, hogy hogyan beszéljenek a gyerekeikkel és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel és megértéssel teli, józan logikára épülő módszereit szülők és szakemberek egyaránt sikeresen alkalmazhatják bármilyen korú gyerekek esetében. Az életből merített példákkal és kedves grafikákkal gazdagon illusztrált könyv segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelivé, stresszmentessé, és minden fél számára eredményesebbé varázsolható.

2015. szeptember 19., szombat

Irány a mozi!

Egy három gyerekes anyukának is jár néha kikapcsolódás, nem igaz? A férjem ma mozis estét szervezett nekünk, így ma kikapcsolódunk :)

Egy kis kedvcsináló a filmhez, ha még nincs esti programotok:

Jó szórakozást!


2015. szeptember 18., péntek

Csizmakopogtató - Táncol a család - Ingyenes program!

Hétvégi Program

2015. Szeptember 19. Szombat - Veszprém

15:00-18:00 Csizmakopogtató - táncol a család
15:00-17:00 Kézműves foglalkozás: nemezelés. Vezeti: Miklós Judit
16:00-18:00 Viselet - bemutató, tánctanítás, táncház. Vezeti: Kovács Norbert Cimbi és párja, Gaschler Bea
Közreműködik a Kőris Zenekar




2015. szeptember 17., csütörtök

Őszi könyvajánló 3. Janó és Janka őszi meséi

Itt a mai könyvajánló:

"Itt van az ősz, sokat esik az eső és fúj a szél - de Janót és Jankát, a két holland kisgyereket ez cseppet sem zavarja. Hiszen egész nap együtt játszanak, hol kinn, hol benn: sétálnak az esőben és ugrálnak a tócsákba, sárkányt eregetnek az őszi szélben, leszedik a piros almát, diót törnek a szobában, vagy ha nagyon esik, hát szétvágják a színes újságokat és cirkuszosdit játszanak! Játssz és örülj az ősznek Janóval és Jankával, Hollandia kedvenceivel!"

A könyv a Pagony kiadó gondozásában jelent meg, megrendelhető ITT









2015. szeptember 16., szerda

English is Easy 10. Baa, Baa Black Sheep + Színező

Egy éves kislányom aktuális kedvence a "Baa, baa black Sheep" című dal. Nagyon szereti ha énekelem, és próbálja velem együtt énekelni, és utánozni a szavakat. A bölcsiben ahová napi néhány órát jár ott szintén van nekik játékos angol foglalkozás hetente kétszer. Ezért nem fizetünk semmit sem külön, nem is kértük de heti kétszer jön egy angol tanár és énekelget ill. játszik a gyerekekkel. 

A dal sok variációban megtalálható az interneten, íme az egyik:


Szintén a fenti énekhez kapcsolódóan letölthető színezőket ITT találtok. 

Kellemes kikapcsolódást és jó angolozást mindenkinek!

2015. szeptember 15., kedd

Kiránduljunk! Őszi Programötletek - Bőszénfai Szarvasfarm

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontjának, a több mint 2 évtizedes múltra visszatekintő szarvaságazatnak. Az egykor kutatási programként indult zárt téri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. Gazdaságunkban a nagyvadak mellett háziállatok – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vízibivaly - tenyésztésével is foglalkozunk.
Változatos és sokszínű tevékenységünk egyedülálló Magyarországon. Egy ágazaton belül megtalálható a takarmánytermesztés, az erdő- és a vadaskerti gazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A Kaposvári Egyetemmel együttműködve számos kutatási programban veszünk részt és hozzájárulunk hallgatóinak képzéséhez, gyakorlati tapasztalatszerzéséhez is.
2015. szeptember 01-től: Programajánlataink
1.) "Vadasparki séta"
Hétvégenként 10 és 14 órakor kezdődik, előzetes bejelentkezés nélkül is részt lehet rajta venni, belépőjegyek az étteremben válthatók.
Program: ismerkedés hazánk nagyvadfajaival és néhány egzotikus állattal, szarvas simogatás, az agancsgyűjtemény megtekintése szakvezető kíséretével. A séta kb. 1 órát vesz igénybe. Belépőjegy árak: 800 Ft/felnőtt, 500 Ft/14 év alatti gyermek.
Ettől eltérő időpontokban a szakvezetést csak az előzetesen bejelentkezett csoportoknak tudjuk biztosítani. Bejelentkezés: 0620/977-62-89
Újdonság – szamaragolás!
A gyermekek szamárháton is részt vehetnek a vadasparki sétán. A szamaragolás 20-25 percig tart, ára: 1500 Ft/fő, kobakot biztosítunk. Lehetőség van rövidebb, kb. 10 perces szamaragolásra is, 800 Ft/fő áron. További információ a szamaragolásról: 0630/209-36-86

2.) Lovaskocsis szarvasnézés
Már 4 főtől is igénybe vehető, előzetes bejelentkezés szükséges. A program kb. 1 órát vesz igénybe. Ára felnőtteknek 1200 Ft/fő, 14 év alatti gyermekeknek 800 Ft/fő. Bejelentkezés: 0630/209-36-86

3.) Traktoros szarvasnézés
15 főtől vehető igénybe, előzetes bejelentkezés szükséges a 0620/977-62-89-es telefonszámon. A program kb. 1 órát vesz igénybe. Ára felnőtteknek 1000 Ft/14 év alatti gyermekeknek 700 Ft.

A Zselicvad Étterem őszi nyitva tartása
Minden nap 10-16 óráig tart nyitva.

Ettől eltérő időpontokban előzetes bejelentkezés szükséges! Asztalfoglalás: 0620/977-62-89 vagy dani.tunde@ke.hu
Várjuk szeretettel!
Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont 7475 Bőszénfa, Malom u. 3.



2015. szeptember 14., hétfő

VIABUY MasterCard - Egy okos megoldás

Sokszor rendelek külföldi oldalakról, ahol kártyával kell fizetni, ezért tavaly novemberben rendeltem meg magamnak ezt a kártyát, amit azóta is használok. Ez egy Pre-Paid (előre fizetett) Master Card Kártya. A kártyát utalással lehet feltölteni, a számlaegyenleget pedig Euro-ban tartja nyilván a német számlavezető bank. Mind a használat, mind az igénylés rendkívül egyszerű. (Van magyar nyelvű felület és magyar ügyfélszolgálat is). A kártya három évig érvényes és ha van esetleg külföldön élő családtag, aki Euro-ban kap fizetést, akkor érdemes megfontolni a kártya használatát, mivel Magyarországon is bárhol fizethetünk vele, és az EUR/HUF átváltási árfolyam is sokkal jobb, mintha normál bankszámlára érkezne a pénzünk külföldről. Ha csak vásárlásra szeretnénk használni, akkor is érdemes átgondolni a használatát. Kinézetre teljesen megegyezik egy hagyományos MC dombornyomott hitelkártyával, de hitelkeret nem áll mögötte, így adósságunk sem tud keletkezni. A kártya egyenlege csak annyi, amennyit mi feltöltünk rá. Közel egy év használat után csak pozitív tapasztalatom van. 
A kártyát első alkalommal 90 Euro-val kell feltölteni. Ezután kerül levonásra a kártya díja 3 évre előre, de ezen kívül semmilyen egyéb költséggel nem kell számolnunk. Az igényléshez mindössze be kell scennelni a lakcímkártyánkat és a személyi igazolványunkat. A kártyát pedig postán kapjuk meg Németországból néhány napon belül. Ezután tudjuk aktiválni a kártyát, feltölteni és már használhatjuk is. 

A kártya arany és fekete színben rendelhető, dombornyomott teljes értékű MasterCard Pre-Paid kártya hitelkártya funkciókkal. A feltöltött keret erejéig használható pl. repülőjegy vásárlásra, autó bérlésre, szállás foglalásra vagy bármire amihez hitel kártya szükséges.

Bővebb információ és kártyarendelés ITT

2015. szeptember 13., vasárnap

Könyvajánló: Lawrence J. Cohen - Játékos nevelés

Egy szuper jó könyvet szeretnék ajánlani ma estére:

Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés


"A gyermek természetes nyelve, tanulásának és kommunikációjának legfontosabb eszköze a játék. Ha szeretnénk megérteni őt, közel kerülni hozzá, megtanítani neki valamit, segíteni nehézségei leküzdésében, akkor mindehhez elsősorban a játékon keresztül vezet út. 
Szülőként számos helyzetben elkeseredettnek és tanácstalannak érezzük magunkat. Fogalmunk sincs, hogy az adott problémát mi okozhatja és hogyan oldhatnánk meg, sőt, az is lehet, hogy eddigi beavatkozásaink csak tovább rontottak a helyzeten. Ám ahol már minden más próbálkozás kudarcot vallott, a jól megválasztott játék csodákat tehet.

A közös játék által segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy kifejezzék az érzéseiket, mi pedig sokkal könnyebben megérthetjük azokat. Együttes erővel áttörhetjük a félelem, a gátlások és a harag kemény falát, hogy eljussunk a bensőséges kapcsolatig és a felszabadult örömig. Megerősíthetjük az önbizalmukat, megmutathatjuk nekik, mi mindenre képesek. Megtanulhatunk velük együttműködni anélkül, hogy dühvel és erőszakkal próbálnánk érvényt szerezni szándékainknak. A játékos nevelés számtalan szelíd és kreatív megoldást kínál azokra a helyzetekre, amikor elkeseredésünkben kiabálni, büntetni, esetleg ütni szoktunk - meg fogunk lepődni, hogy mennyivel hatékonyabbak leszünk, a gyerekek pedig mennyivel boldogabbak. És a játék segítségével gyógyíthatunk is, ha valami vagy valaki lelki sérülést, fájdalmat okozott nekik. 
A világhírű pszichológus és játékterapeuta lépésről lépésre vezeti be az olvasót a játékos nevelés gazdag eszköztárába. Nemcsak egy gyerekbarát szemléletmódot ad át, de konkrét ötletek sokaságát is, melyek nagy hasznunkra lesznek úgy a hétköznapokban, mint a problémás helyzetekben. Nem kezeli tabuként azt sem, ami a felnőtt számára nehézséget jelenthet a közös játékkal kapcsolatban: a kimerültséget, az unalmat, az ötlettelenséget, a gátlásokat, a nevetségessé válástól való félelmet. Egyikkel sem vagyunk egyedül, nem kell szégyenkeznünk - és mindezek dacára mégis nekünk való a játékos nevelés, csak rá kell kapnunk az ízére!
"Az ember akkor igazán ember, amikor játszik, írta Friedrich Schiller, az Örömóda szerzője. A gyereked még igazán ember! Neki minden játék, az evés, az ivás, az elindulás, a fürdés - a hajmosás! -, sőt a "rosszalkodás" is. Legyél te is ember, ha azt akarod, hogy megértsd őt és hatni tudj rá - tanulj meg játszani! Sőt: tanulj meg hancúrozni! Érezni fogod, hogy a játékon keresztül hogyan áramlanak oda-vissza az érzelmek, elviselhetővé, sőt örömtelivé téve együttes napjaitokat, elvezetve a közös kuncogásig." 
Dr. Vekerdy Tamás



"A spontán, kreatív, szabad gyermeki énünk, a 'csodagyermek' felnőttkorunkban is előhívható. Legyünk a gyermekeink játszótársai! Játszva elérhetjük, amit erőlködve, szigorral hiába is próbálnánk. Nemcsak örömteli közös perceket nyerhetünk, hanem könnyebben megoldódó problémákat és erősebb, meghittebb szülő-gyermek kapcsolatot."
Dr. Kádár Annamária"

2015. szeptember 12., szombat

Online rendelés - SportsDirect.com - Crocs papucsok 80% kedvezménnyel

Ez az első alkalom, hogy erről az oldalról vásárolok. Nagyon jó áron vannak most a Crocs gyerek papucsok, ezért gondoltam hogy rendelek mindhárom gyereknek. A kicsinek egyből két egymást követő méretet is, a nagyoknak valamivel nagyobb méretet, hogy ne kelljen olyan hamar másikat venni. Euro-ban fogok fizetni, Euro alapú kártyával, hogy az átváltásért se kelljen külön fizetni. Rendeltem még a papucsok mellé egy pólót és egy gumicsizmát is a kicsinek. Ez utóbbit a bölcsibe kérték, de sajnos nem találtam itthon 20-as méretű gumicsizmát, így maradt az online rendelés Angliából. Mivel uniós ország, így az érték határra sem kell figyelni, itt értékhatár nélkül mentesülünk a vám és az áfa fizetése alól. (Természetesen az angol áfá-t megfizetjük, de az alacsonyabb az itthoninál)

Lefotóztam az oldalt, így láthatóak a mostani árak...




Amint megérkezik a rendelés, lesz róla fényképes beszámoló. A papucsok és a csizma méretét az oldalon lévő mérettáblázat alapján választottam ki, mivel a magyar méretezés eltér az angoltól, ezért erre érdemes odafigyelni. Remélhetőleg helyes lesz a választott méretezés... 

Az oldal a következő linken keresztül érhető el:

Szép estét mindenkinek!

2015. szeptember 11., péntek

English is Easy 9. - Angol gyerekmesék

Az, hogy magyarul olvasunk mesét minden este sok családnál természetes. Az olvasás fejleszti a kicsik szókincsét, fantáziáját és a rendszeres olvasás segít megszerettetni a gyerekekkel a későbbi önálló olvasást is. Miért ne tehetnénk ezt meg a magyar mellett angolul is? Persze sokan vannak, akik nem vagy csak nehezen tudnak angolul olvasni, így nekik (is) nagy segítség lehet a következő oldal. Az "Angol gyerekmesék" oldalán mondókák, versek, mesék hallhatók. A könyveket olvashatjuk és hallgathatjuk is egy időben. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is biztosan megszeretik az angol nyelvű olvasást ennek a remek oldalnak a segítségével. Angol szótanuló kártyákat is találtam az oldalon, ami szintén nagyon hasznos :)

Kellemes kikapcsolódást, jó mesehallgatást kívánok!


2015. szeptember 10., csütörtök

Őszi könyvajánló 2. Matyi és Sári nyaral

Bár kint a napokban kissé hűvösre, esősre fordult az idő én most mégis egy olyan könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani ami a nyárról szól. Jól esik ilyenkor  - mikor a kinti eső elől bekuckózunk a gyerekekkel a takaró alá - felidézni a szép nyári emlékeket és belefeledkezni Matyi és Sári nyári kalandjaiba.



"Te hogyan nyaralnál ha minden kívánságod teljesülhetne?" - teszi fel a kérdést a könyv. Egy jó kis beszélgetés alapja is lehet ez a kérdés...adjunk hát teret a fantáziánknak. Ne csak a gyerekek, hanem mi is tervezzük meg gondolatban az álom nyaralásunkat. Akár a jövő évit is - ki tudja - lehet, hogy valóra válik :)

A könyv megrendelhető a Pagony Kiadó oldaláról. 

2015. szeptember 9., szerda

English is Easy 8. - English for Children on YouTube

Néhány napja, ahogy a YouTube-on gyerek-angol oktató videókat keresgéltem ráakadtam egy nagyon kedves kis sorozatra. A főszereplő "Gogo" egy mókás kis sárkány, aki mindenféle varázslatra is képes...Le is "teszteltem" rögtön a gyerekeimen az első részt. Nagy siker volt, úgyhogy nézzük is tovább! A szövege nagyon egyszerű, mindent jó néhányszor el is ismételnek, és a felépítése is tetszett. A leckék egymásra épülnek és a szülők is nyugodtan "tanulhatnak" együtt a gyerekekkel. 

Íme az első rész:



Jó tanulást mindenkinek!

2015. szeptember 8., kedd

Kiránduljunk! Őszi Programötletek - Várpalota Thury-vár

Az ország nyugati felében, Székesfehérvár és Veszprém között van egy kis város, Várpalota. 
Itt található a Thury-vár, amit egyszer mindenképp érdemes a gyerekekkel felkeresni. Ez a vár talán nem annyira ismert, de nagyon szépen fel lett újítva nem is olyan régen. Ősszel, szép időben a Balaton felé megér egy kitérőt. 

Hétfőnként a legtöbb múzeumhoz hasonlóan ez is zárva tart, de a hét többi napján 10:00 és 18:00 óra között szeretettel várják a látogatókat. A felnőtt belépő ára 1250 Ft a gyerek/diák jegy pedig 900 Ft. Van családi jegyük is, ami a gyerekek számától függően változik. Két felnőtt + 3 gyerek esetén például 3500 Ft, ami a normál jegyárhoz képest 1700 Ft megtakarítást jelenet egy három gyerekes családnak. 

Kellemes kirándulást kívánok!

2015. szeptember 7., hétfő

Rend a lelke mindennek!

Egy fantasztikusan jó könyvet kezdtem el nemrégiben olvasni - angolul - mivel akkor még nem tudtam, hogy a könyv megjelent magyarul is. Most már befejezem angolul, ha már megvettem az Amazon-ról ebook formátumban, de megrendelem mellé a magyar változatot is. 

A könyv címe: Rend a lelke mindennek és egy fantasztikus fiatal hölgy Marie Kondo írta. 

Marie gyermekkora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. '5 éves korában azonban eldöntötte, hogy komolyabban kezd foglalkozni a témával...a könyvéből megtanulhatjuk a rendrakás művészetét. 

Kellemes kikapcsolódást a könyvhöz mindenkinek!

2015. szeptember 6., vasárnap

Egy jó film estére? Vagy inkább kettő?

Ha vasárnap este, akkor jöhet egy jó film. A gyerekek ágyban, kész a pattogatott kukorica indulhat a film.
Sajnos eléggé le vagyok maradva filmek terén, pedig régen abszolút naprakész voltam. Mióta megszülettek a gyerekek kb. két-három éves csúszásban vagyok. Ennek azért van előnye is: van miből válogatni. 

Jó régi film, talán 1995-ös, viszont még nem láttam :) A bemutató alapján izgalmasnak tűnik! A magyar címe "Pénzvonat".



A másik film amit kinéztem magamnak a "The Contractor" szintén nem új film, 2007-es és elég jónak tűnik a bemutató alapján. A magyar címe ennek a filmnek "A mesterlövész". Mindkét filmben egyik kedvenc színészem Wesley Snipes a főszereplő.




Kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

2015. szeptember 5., szombat

Online jegyvásárlás moziba, színházba, kiállításra

Itt az ősz így sajnos kevesebbet lehetünk a szabadban. Nálunk ez az időszak arra is jó, hogy egy-egy bábelőadásra vagy színházi előadásra menjünk a gyerekekkel vagy én a férjemmel.
Három gyerkőc mellett azonban elég kevés időm van, így általában arra is sajnálom az időt, hogy egy-egy kiválasztott előadásra személyesen menjek el megvenni a jegyet. Van néhány oldal, amit viszonylag rendszeresen szoktam nézni, és inkább online veszem meg a jegyet megspórolva ezzel sok időt, energiát és benzin költséget.
Két nagyobb online jegy értékesítő oldalt szoktam használni. Ezek e http://www.jegy.hu/ és a http://www.jegymester.hu/. mindkét oldalon lehet bankkártyával fizetni, illetve elektronikus jegyet is kérhetünk, amit otthon kinyomtat az ember így megspórolható a jegy házhoz szállításának a költsége is. Mozijegyet pedig mostanában a Cinema City-nél szintén online szoktam vásárolni. Nagyon kényelmes megoldás, ki sem kell nyomtatni, hanem elég a jegyet a telefonomon bemutatni. 

Kellemes estét kívánok mindenkinek!

2015. szeptember 4., péntek

English is Easy 7. English for Children - Angol Gyerekeknek a Youtube-on

A YouTube-on elég sok videót találunk ha beírjuk a keresőbe az "English for kids" vagy az "English for children" kifejezéseket. Így találhatunk gyerekeknek szánt egyszerű nyelvoktató videókat, mint például ezt is: 

Ebben a részben például a különböző élelmiszerek neveit tanulhatják meg a gyerekek:


A fenti "English Singing" csatornára fel is tudunk iratkozni, és látjuk ha új videó kerül fel az oldalukra. 

Jó tanulást és kellemes időtöltést!

2015. szeptember 3., csütörtök

Őszi könyvajánló 1. Mary Poppins

Nagy fába vágom a fejszém idén ősszel. Decemberre sikerült ugyanis jegyet szereznem a Madách Színház Mary Poppins előadására. Arra gondoltam, hogy előtte elolvassuk a könyvet is, hogy a gyerekek jobban értsék, miről szól az előadás. Gyerekkoromban ez valahogy kimaradt a könyvek közül amiket olvastam, így ez most nekem is újdonság lesz. Még a nyáron megrendeltem ezt a könyvet is a Pagony kiadótól. Most, hogy lassan itt az igazi őszi idő, korán fog sötétedni egyre többet leszünk a lakásban (sajnos) több időnk lesz olvasni is. Nyáron az esti mesén kívül nem igazán jutott idő az olvasásra, inkább kint töltöttük az időt. Úgy láttam, több rész is kapható, de egyenlőre ezt vettem meg nekik:



Képek: Saját

2015. szeptember 2., szerda

Hurrá nyaralunk! Tapolca 3. nap Gyógybarlang asztmásoknak (is)!

A kisfiamnak van egy enyhe asztmája így mikor ezt a szállodát választottuk nem csak a nyaralás és a pihenés miatt döntöttünk így, hanem mert a szálloda alatt egy nagyon jó gyógybarlang is található. Kifejezetten jól esett a 38 fokos melegben a 18 fokos barlangban hűsölni és szundikálni a gyerekekkel minden ebéd után. A barlang hőmérséklete egyébként télen-nyáron állandó és rendkívül kellemes.

Mielőtt a szállodából lemennénk a barlangba, a lejárat előtt van egy recepció ahol kaphatunk meleg pokrócot amit levihetünk magunkkal. Miután feljöttünk ne felejtsük el felhozni a plédeket is és visszaadni a recepción.



Az összekötő folyosó, ahol mindig kellemes fenyő illat van...


Elég hosszú lépcső vezet le, itt már kicsit hűvösebb van:


A barlangban több terem is van. Lámpákkal, pihenő székekkel és ami nagyon tetszett, hogy külön terem van fenntartva a gyerekeknek is. 



Soha nem volt lent tömeg, mindig jutott pihenő ágy is.



Képek: Saját

2015. szeptember 1., kedd

Nem luxus a babysitter, hanem szükséges. A túléléshez legalábbis!

Mikor a 3. gyerekünk megszületett szóba sem jöhetett, hogy teljesen abbahagyjam a munkát és otthon maradjak főállású anyának. Hogy miért nem? Vállalkozóként néhány év alatt építettem fel a saját ügyfélkörömet, amit nem akartam elveszíteni. Nem szerettem volna évekkel később újrakezdeni méghozzá pont akkor, mikor egész jól ment a munka, jöttek a megrendelések is. Egyszerűen nem tehettem. Kezdetben a nagyszülők segítettek be néhány órát naponta. Mikor aztán a kicsinek kiszámítható napirendje lett már csak napi 3-4 órát kellett valahogy áthidalni, arra gondoltam, hogy keresek egy "babysitter"-t. 
Hirdetést adtam fel de végül mégsem a hirdetésre jelentkezők közül választottam, hanem egy ismerősöm ajánlása alapján. Utólag nagyon örülök ennek, mert egy tündéri kedves lány jár hozzánk most már hónapok óta. Bármikor számíthatok rá, így aztán nyugodtan tudok dolgozni vagy ha kell marad alvásidőben is, hogy gyorsan elintézzem még a vásárlást is, ne a gyerekekkel kelljen délután a tömegben lavíroznunk a polcok között. Egyszóval ő egy áldás nekünk.
Kicsit szomorú is voltam, hogy most a bölcsi miatt kevesebbet fog hozzánk járni, de jó tudni, hogy van valaki aki be tud ugrani akár vészhelyzetben is. 
Miért előnyös egy "babysitter"? Sokkal szabadabban tudok vele például időpontot egyeztetni. Nem érzem rosszul magam, hogy már megint meg kell kérni valakit, hogy segítsen. Nála alap, hogy megteszi hiszen ez a munkája. Én pedig fizetek. Így aztán sokkal jobban meggondolom azt is, hogy mikor kérem meg arra, hogy jöjjön, mivel az ő bérét is ki kell "termelnem". Csak úgy azért kicsit luxus lenne. Bár néha az is előfordul, hogy kávézni mennék egy barátnőmmel amíg alszik a kicsi és egyedül ugye mégsem hagyhatom....ilyenkor jól jön valaki aki addig "őrzi".
Az, hogy sokkal több mindent engedhetünk meg magunknak most három gyerekkel is, ahhoz nagyban hozzájárul az én keresetem is. Az egykeresős családok ma azért sokkal ritkábbak és nem kell feltétlenül feladnod a karriered akkor sem, ha gyermeket vállaltok. (Sajnos a munkáltatók jó része ehhez még mindig nem partner és nem engedik az anyukát részmunkaidőben dolgozni vagy akár otthonról) Most nagyjából heti 18-20 órát dolgozom és a lakásom az irodám, de nagyon szeretem. Úgy érzem sikerült egy jól működő rendszert kialakítani és megtaláltam az egyensúlyt is a munka és a család között. Ehhez "csak" fel kellett mondanom a nagyobb gyerek születése után a munkahelyemen és a saját magam lábára kellett állnom, de megérte. Mert amit a legjobban szeretek, hogy én magam mondom meg mikor és mennyit dolgozom. A saját magam főnöke lettem és ehhez semmi más nem kellett, csak az hogy elég bátor legyek és megtegyem az első lépést. A többi már jött magától. 

További szép estét mindenkinek!