2015. július 31., péntek

English is Easy 3. Peppa Pig

Peppa Pig


Talán egy gyermekkori nyelvátadással kapcsolatos cikkben olvastam valahol erről a meséről, de már nem tudom pontosan. Azt viszont igen, hogy hamar megszerették a gyerekek a kedves kis történeteket és az esti rutinunk részévé vált, hogy minden nap megnézünk egy-egy rövid történetet "Peppa Pig"-ről angolul. A YouTube-on nagyon sok rész megtalálható, általában egy évad egészben van fenn. Részenként mindössze 5 perc egy epizód. Könnyen érthető, egyszerű szöveg és olyan történetek, amiket a gyerekek is átélnek nap mint nap. 
Ha aznap épp nem jut több időnk az angolozásra, bújjunk össze a gyerekekkel az ágyban és nézzünk meg velük egy-két részt. A lényeg itt is a rendszerességen van. Minden nap foglalkozzunk valamilyen módon a második nyelvvel is. Ha másra épp nem jut idő, ez a pár perces mese biztosan belefér.

Jó szórakozást hozzá! 

Peppa Pig - Első évad


2015. július 30., csütörtök

Nyári könyvajánló 3. Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsola és Tádé

Bálint Ágnes könyveit szintén a Pagonynál vásároltam. Online rendeltem meg, így a bolti árhoz képest jelentős kedvezményt kaptam.

A Mazsola, Megint Mazsola és a Mazsola és Tádé című kötetek a Holnap kiadó gondozásában jelentek meg. Gyerekkoromban nagyon szerettem a mesét, DVD-n a gyerekeimnek is megvettem, viszont könyvben most olvassuk először. Nagy a sikere itthon a kis zöld malacnak, aminek nagyon örülök, mert fontosnak tartom, hogy a gyerekeim ezekkel a magyar gyerek irodalmi klasszikusokkal is ismerkedjenek. Ha nincs lehetőségetek megvásárolni ezeket a könyveket, a könyvtárból is ki tudjátok kölcsönözni. Sajnos manapság a könyvtárak sem tudják olyan ütemben bővíteni a könyvkínálatot ahogy szeretnék, de ezek a régi klasszikusok szinte minden nagyobb könyvtár polcain megtalálhatók.



Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig



Innen meg is rendelheted:

Mazsola és Tádé

Képek: Saját


2015. július 29., szerda

Hurrá nyaralunk! - Hunguest Hotel Pelion Tapolca

Egy ideje már nem vagyok az egy-két hetes nyaralások híve, helyette évente 3-4 alkalommal megyünk pihenni, de rövidebb időre. Általában 3 napos (2 éjszakás) csomagokat szoktam keresni. Van olyan hely amit annyira szeretnek a gyerekek, hogy minden évben többször visszajárunk, de idén nyáron egy új helyet próbálunk ki. A szállodáról bővebb információt a Hunguest Hotel Pelion honlapján olvashattok:

Hunguest Hotel Pelion - Tapolca

A szálloda a parkoló felől:


A szálloda mögötti rész a kerttel és a medencékkel:



Képes élménybeszámoló az első napról  - hamarosan!

Képek: Saját

2015. július 28., kedd

Nagycsaláddal az élet - Ingyenes étkezés - Mikortól?

Ingyenes bölcsődei/óvodai étkezés nagycsaládosoknak

Nemrég olvastam egy kedvező változást, ami a nagycsaládos (3 vagy több gyermeket nevelő) családok életében hozhat pozitív változást 2015. Szeptemberétől.

Az eddigi 50%-os kedvezményt 100%-ra emelte a kormány idén szeptembertől, így a köznevelésben résztvevő (bölcsis, ovis) gyermekek részére ingyenes étkezést biztosítanak. A kedvezmény igénybevételéhez mindössze egy nyilatkozat tétel szükséges arról, hogy három vagy több gyermeket nevel a család. A nyilatkozatot minden év elején le kell adni az intézmény(ek)ben ahová a gyerekek járnak mert a kedvezmény nem jár automatikusan!


2015. július 27., hétfő

Balett - Ismerkedés

Mielőtt a gyerekek balettra mentek volna, kerestem nekik néhány video-t a YouTube-on, ami a balettról szól. Megnéztük őket, megbeszéltük a látottakat, hogy ne ott derüljön ki, hogy ez egyáltalán nem is az, amit szeretnének. 

Mikor eldöntötték, hogy ki szeretnék próbálni a balettet, kezembe vettem a gépemet, és tanárt kerestem nekik. Nem iskolát, tanárt. A tanár személye nagyon fontos, mivel a balett egy rendkívül nehéz mozgásforma, olykor sajnos fájdalmas is. Előfordult, hogy az óra után sírva várt a lányom de pár nap múlva ugyanolyan lelkesen ment órára, mint előtte. Egy jó balett tanár szigorú (mivel a balett is az), de tudja motiválni a gyerekeket és folyamatosan fenntartani az érdeklődést, ami a kicsiknél egyáltalán nem egyszerű.

Az egész kicsik (3, 4 évesek) még csak ismerkednek a klasszikus balett lépéseivel, de ez még nem nevezhető balettnek, inkább csak amolyan előkészítő. A tényleges tanulást csak később, 5-6 éves koruk körül kezdik a gyerekek. 

Hogy bepillantást nyerhessetek a balettos "életformába" ajánlok figyelmetekbe egy video-sorozatot, ami amerikai balett iskolás fiatalok életét mutatja be. A videók angol nyelvűek, de nyelvtudás nélkül is érdemes megnézni a gyerekekkel és csak utána dönteni.




2015. július 26., vasárnap

Hogyan spóroljunk? Ruhavásárlás

Három gyerek és két felnőtt esetében tetemes költséget emészt(ene) fel a ruhavásárlás, ha mindenből újat vennék a gyerekeknek. Nagyon gyorsan nőnek, így ami tavaly nyáron még jó volt, azt az idén már biztosan nem tudom ráadni a gyerekekre.

Mivel két lányom és egy fiam van így nem mindent tudnak örökölni egymástól a gyerekek. A ruhák csak nagyon kis hányadát veszem üzletben - ott is csak akkor, ha jelentős leárazás van. Pl. nyár végén vagy télen. Ezeket az akciókat keresnünk sem kell, úton-útfélen találkozhatunk az üzletláncok akcióival. Általában olyan ruhákat veszek csak így a gyerekeknek, amiket színházba vagy más ünnepi eseményre hordhatnak. A hétköznapokon vagy az óvodában jobb szeretem ha nem kell aggódnom amiatt, hogy az új nadrág egy használat után tönkremegy, így leginkább használt de jó állapotú ruhákat adok rájuk.

A lányok szoktak kapni ruhákat - rájuk keveset kell költeni - , de mivel a családban nincs más fiú, így a kisfiamnak használt ruhásnál vagy különböző FB csoportokban más anyukáktól szerzem be olcsón a használt, de jó állapotú darabokat. Ezen elég sokat lehet spórolni. 

Amiből még újat veszek az a zokni és az alsónemű, ebből gondolom más sem igazán ad használtat a gyerekre. 

Ha új ruhát keresek megvannak a kedvenc helyeim, ahol leárazás idején körül szoktam nézni. Az egyik ilyen üzlet a Charles Vögele. Viszonylag sok üzletük van vidéken is, így nem kell messze menni. Hátránya viszont, hogy csak 92-es mérettől forgalmaznak gyerek ruhákat így egész kicsikre valót itt nem fogtok találni.

Charles Vögele

Néhány akciós darab a legutóbbi vásárlásból: A fiú pólók például 790 Ft-ba kerültek... (Ezek újak)






Másik nagy kedvencem a H&M, de itt sem vettem még soha semmit teljes áron. Ez az üzlet is megtalálható a városban, de most már országosan is elérhető, mióta megnyílt a webáruházuk. Az első regisztráció alkalmával ajándék kupont illetve ingyen szállítást is kaptam. Érdemes feliratkozni a hírlevelükre is, sokszor hirdetnek ingyen szállítást, amihez a kupon kódot email-ben küldik ki. 

Webáruház

Két darabos póló szett, amit H&M nyári leárazásán vettem a kislányomnak:



Képek: Saját

2015. július 25., szombat

Programajánló Júliusra - Nagyvázsony

Tavaly részt vettünk egy nagyon klassz programon Nagyvázsonyban a Kinizsi várban. A gyerekek fantasztikusan érezték magukat. Rengeteg volt a látnivaló és sok kísérő program ingyenes volt. A várba ugyan belépőt kellett váltani, de megérte! (Nagycsaládos belépő is váltható!) Mikor láttam, hogy idén is megrendezésre kerül a program, gondoltam felhívom rá a figyelmet. Ha valaki a közelben nyaral, érdemes tenni ide egy kitérőt. 

A program idén Július 31.-e és Augusztus 2.-a között kerül megrendezésre a Nagyvázsonyi Kinizsi várban.

A program érdekessége volt tavaly - ahogy az idén is - hogy a gyerekek találkozhatnak Süsüvel a sárkánnyal. Közös fotó is készíthető, és a jelmezek is felpróbálhatóak. 

Ha kedvet kaptatok, íme a program: 


Kellemes kikapcsolódást!

2015. július 24., péntek

English is easy 2. Nevelj kétnyelvű gyereket!

Blog ajánló

Néhány éve, mikor a gyerekekkel elkezdtük itthon játékos formában az angol nyelv tanulását, akkor akadtam rá egy fantasztikus blogra, amit azóta is rendszeresen olvasok, ha a témával kapcsolatban információra lenne szükségem.

Ezt a blogot szeretném most a figyelmetekbe ajánlani. A blog írója, Bán Annamária - két kisgyermek édesanyja - rengeteg hasznos tanáccsal segíti a hozzám hasonló édesanyákat abban, hogy milyen módon segítsük a gyermekeink idegen nyelvi fejlődését.

Jó olvasást a bloghoz.

2015. július 23., csütörtök

Nyári könyvajánló 2. Berg Judit: Két kis dínó sorozat

Mikor könyveket válogattam a gyerekeknek a nyári szünetre, egy fantasztikusan jó sorozatra bukkantam a Pagony kiadó oldalán. Ráadásul épp 30% kedvezményt adtak az összes általuk kiadott könyvre, így be is szereztem jó néhányat közülük.



A könyvek szerzője Berg Judit, a sorozat 3 kötete két kis dínó Trikó és Nyamm kalandjait mutatja be nekünk. Hőseink a zsírkréta korból Budapestre majd onnan a középkorba utaznak.



Humoros, érdekes olvasmány Kőszeghy Csilla fantasztikus rajzaival. Nagyon tetszik a gyerekeknek, és nekem is. Bár még csak az első kötetet olvassuk, de kíváncsian várom a folytatást...

Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig

Képek: Saját

2015. július 22., szerda

Kiránduljunk! Szabadtéri programötletek 2. Székesfehérvár

Székesfehérvár gyerekekkel


A belvárostól nem messze a Koronás Park játszóteret érdemes akár nagyobb gyerekkel is kipróbálni. A játszótér nyáron hosszabb nyitva tartással üzemel és ami lényeges, teljesen ingyenesen használhatjuk. (Kivéve tematikus napok és táborok)



A vadonatúj történelmi játszópark minden korosztály számára kitűnő szorakozási lehetőségeket tartogat. A közelében van a "Rózsaliget" és egy csónakázó tó is.
A park területe közel két hektár, tele jobbnál jobb játékokkal. Bővebb információ a honlapjukon található. 

Koronás Park


Ha Székesfehérváron járunk és az idő is engedi, látogassuk meg a Bory-várat. A vár a hét minden napján 9.00 és 17.00 óra között látogatható. Nagyon szép, megér egy kis kitérőt.
A várlátogatás 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes, a felnőtt belépő ára pedig 800 Ft. 6 éven felüli gyermekek részére diák jegyet válthatunk 400 Ft-ért. (2015-ös jegyárak)




Képek: Saját

2015. július 21., kedd

Nagycsaláddal az élet

Mivel nagycsaládosok vagyunk - 3 gyermeket nevelünk a férjemmel - essen erről is néhány szó.

A gyermekeink rengeteg örömet hoztak az életünkbe, de senki ne gondolja, hogy minden napunk csupa móka és kacagás. Mint minden családban nálunk is vannak jobb és rosszabb napok. 

Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk mindent megadni a gyerekeinknek. Vidéken élünk, nem a fővárosban, így kicsit olcsóbb minden. 

A férjemmel mindketten dolgozunk, habár még kicsik a gyerekek. Kettő óvodás, egy pedig ősztől bölcsődébe jár. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám egyben a "hobby"-m is. Van egy kis vállalkozásom, és nagyon szeretem. A saját magam főnöke vagyok, nagyjából heti 20 órát dolgozom. Emellett persze bőven jut idő a gyerekekre, háztartásra, blogírásra, egyebekre. Dönthettem volna úgy is, hogy főállású anya leszek, de akkor sok mindenről le kellett volna mondanunk a kieső bevételek miatt. 6 éve dolgozom magamnak, ami néha nem könnyű. Olykor jó lenne csak úgy semmit sem csinálni, de ha nem dolgozom, bevételem sincs. Az anyaságból pedig amúgy sem lehet szabadságra menni :)

Az utóbbi években, mióta itthonról dolgozom megtanultam jól beosztani az időmet, és igyekszem fennmaradó szabadidőnket jól és tartalmasan eltölteni a gyerekekkel. Hetekre, hónapokra előre igyekszem megtervezni mindent. Persze mindig kell legyen egy "B" terv is, hiszen bármikor közbejöhet egy nem várt esemény. 

Év közben színházba, moziba járunk ha jó az idő sokat vagyunk a szabadban. Kirándulunk, új helyeket fedezünk fel a környéken. 
A két nagy heti rendszerességgel jár táncórákra is, ez az ő saját döntésük volt nem mi döntöttünk helyettük. A gyerekekkel rendszeren angolozok is.  
Sokan azt gondolják, hogy a tartalmas élet kizárólag pénz kérdése, de ez nem igaz. Rengeteg olcsó, ingyenes lehetőség van. Ami nehéz, megtalálni ezeket. Rendszeresen követek az interneten különböző oldalakat és blogokat azért, hogy minél olcsóbban minél tartalmasabb és változatosabb programokat találjak. Ezen kívül soha nem veszek pl. teljes áron könyvet, ruhát vagy akár színház bérletet, viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján pontosan tudom mit mikor és hol érdemes venni. Figyelem a különböző akciókat is, és igyekszem ezeket ki is használni. Erről és sok minden másról is olvashattok majd itt a blogon.

Legyen szép napotok!

2015. július 20., hétfő

Balett

Egy 4-5-6 éves kisgyereknek rendkívül nagy a mozgásigénye. Sok szülő gondolkodik el ilyenkor azon, milyen sport esetleg mozgás felelne meg legjobban a gyerkőc igényeinek. A döntést megkönnyítendő a gyerekek számára is biztonságos sport és mozgásformák közül szeretnék bemutatni néhányat. Igyekszem összeszedni a szükséges felszerelések listáját (ár nélkül, hiszen mindenből vehetünk olcsóbb ill. drágább darabokat is).

Lányos anyukák - ahogy én is - előszeretettel íratják be a gyerekeiket balettra, de találkoztam már lelkes kisfiúkkal is akik szívesen járnak táncolni. Például az én fiam is. Bár ez nálunk a gyerekek döntése volt, a kicsik nem mindig tudják ilyen egyértelműen, hogy mit is szeretnének.
Ez a fajta mozgás egész fiatalon elkezdhető balett-előkészítő formájában akár már 3-4 éves kor körül.

Iskolától/tanártól illetve intenzitástól függően általában 3000-8000 Ft között mozognak a havi költségek, amit az órákért fizetni kell.

Felszerelés tekintetében szintén iskolája válogatja mi az amit kérnek. Megadnék egy bővebb listát, persze nem biztos, hogy minden kelleni fog már az elején.

Kezdetben szükségünk lesz a következőkre:

Lányoknak:
Balett cipő
Tornadressz és kis szoknya (esetleg szoknyával kombinált dressz)
Fehér vagy rózsaszín harisnya
Hűvösebb időben kis kardigán
Jóga matrac a talajgyakorlatokhoz, nyújtáshoz - ha szükséges
Nagyobb lányoknak spicc cipő
Lányoknak szükségük lesz még egy neszeszerre fésűvel, csattal egyebekkel, hogy szép balett kontyot tudjunk nekik csinálni.

Íme egy kis videós segédlet ehhez:





Fiúknak:
Balett cipő
Kis nadrág és trikó (fehér felső + fekete nadág)
Balett zokni (fehér)
Jóga matrac a talajgyakorlatokhoz, nyújtáshoz - ha szükséges

Néhány oldal, ahonnan beszerezhetjük a szükséges felszerelést:


Sansha

Fiús anyukák innen tudnak ruhát rendelni a gyerkőcnek:

boysdancetoo.com

Sajnos kisebb fiúknak jelenleg csak innen tudtok ruhát rendelni (vagy csináltattok méretre), mert jelenleg ez a webáruház szállít az USA-ból Magyarországra és a többi uniós országba is. (Ha esetleg valaki tud más helyet, ahonnan fiú ruha rendelhető, kérem ossza meg kommentben.)
A ruhák nem olcsók, de átlagosan két évig használható egy szett (kivéve a zoknikat). A kisfiamnak megrendeltem őszre a ruhákat, ha megérkezik a csomag, lesz róla egy képes beszámoló.

Gyermek jógamatrac pedig innen rendelhető:

Manduka






2015. július 19., vasárnap

Hogyan spóroljunk? Cipővásárlás

Akinek gyereke van, biztosan találkozott már ezzel a problémával. A gyerekek lába rendkívül gyorsan nő, és a gyerek cipők ára sajnos semmivel sem alacsonyabb, mint egy felnőtt cipőé. Amíg mi egy pár jobb minőségű cipőt akár évekig is hordhatunk, a gyerekeknél ez sokszor csak pár hónap.

Előfordult olyan, hogy a kislányomnak vett cipő mindössze pár hét alatt kicsinek bizonyult. Nálunk ez három gyereknél évente kétszer-háromszor legalább 6 pár cipőt jelent, ami elég nagy kiadás. A jó hír viszont, hogy ezen is lehet spórolni - vagy legalábbis meg lehet próbálni. Én higiéniai és egyéb okok miatt nem adok használt cipőt a gyerekekre, inkább magunkon spórolunk.

Az utóbbi két évben viszont - kihasználva az üzletek akcióit - jó pár cipő árát sikerült megspórolni. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor veszünk cipőt. Vidéki városban lakunk, itt amúgy sem túl nagy a választék sajnos, ezért a cipő vásárlás miatt mi Székesfehérvárra szoktunk utazni. A Hervis üzletei egyébként a főváros mellett országszerte több nagyvárosban is megtalálhatóak.

A Hervis akcióit szoktam figyelni. Ott is főleg a 2-t fizet, 3-at kap akciókat. Ilyenkor 3 pár cipőből csak a két drágábbat kell fizetni, a 3. párat elvihetjük ingyen. A Hervis hírlevelére feliratkozva időben tájékoztatást kapunk ezekről az akciókról.

Hervis
Kép: Saját

2015. július 18., szombat

Programajánló Júliusra - Veszprém Kabóca Bábszínház

Ha a Balatonnál nyaraltok, érdemes körülnézni mit kínálnak a gyerekeknek a környező települések.

Így akadtam rá egy érdekes programra, amit szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.

Veszprémben működik a Kabóca Bábszínház, aminek előadásaival országszerte találkozhattok nyáron is. A részletes nyári menetrendet megtaláljátok a következő oldalon: Kabóca Bábszínház

Július 19.-én vasárnap délután pedig látogassatok el Veszprémbe, ahol egy zenés interaktív mesét láthatnak a gyerekek angolul és magyarul egy amerikai vendégművész Danny Bain tolmácsolásában. 

Bővebb információt az előadásról itt találtok: Danny mesél:The Gingerbread Man

Belépőjegy: 600 Ft/fő



Fotó: Saját


2015. július 17., péntek

English is easy 1. Geronimo Stilton English


Az angolt felnőttként tanultam 3. nyelvként, és nem volt könnyű eljutnom arra a szintre, ahol ma tartok. Könnyen kommunikálok angolul, de ez nem volt mindig így. Csak zárójelben jegyzem meg, az angol tanulást a mai napig nem hagytam abba...

Rengeteg idő, pénz és energia van abban, hogy ma nem jövök zavarba, ha egy külföldi megállít az utcán, vagy ha egy angol nyelvű oldalon szeretnék keresni valamit, esetleg külföldi weboldalról rendelnék, de még sorolhatnám. Rengeteg előnyöm származik abból, hogy értem, és beszélem ezt a nyelvet. Vannak persze hibáim, de ez nem zavar, ahogy azt a rengeteg nem anyanyelvi beszélőt sem szerte a világban, akik gátlásoktól mentesen használják - még ha olykor hibásan is - a nyelvet. 

Szerettem volna, ha a gyerekeimnek sem okoz gondot később, így egész korán 2 éves koruk körül (bár lehetett volna korábban is) kezdtük az "angolozást". Mivel ők még nem tudnak olvasni vagy könyvből "tanulni", ugyanúgy kezdtem velük az angolt, ahogy annak idején a magyart. Beszéltem hozzájuk angolul. A kezdeti "ellenállás" után ma már ők kérik minden nap, hogy játszunk, énekeljünk, nézzünk mesét - angolul. 

Ehhez a fajta otthoni angol "tanuláshoz" szeretnék ötleteket adni. Szerencsére rengeteg játék, segédanyag stb. ingyenesen is elérhető az interneten. Egyedül az angol nyelvű gyerek könyveket rendelem külföldi weboldalról, mert ezekből viszonylag kicsi itthon a választék. 

A legfontosabb, ha ebbe belevágunk, hogy építsük be a gyerekek napi/heti rendjébe a rendszeres angol foglalkozásokat. Ez lehet napi 5-10 perc is először, a lényeg, hogy rendszeresen foglalkozzunk vele. Én heti egy alkalommal angol nyelvű játszó csoportba is beírattam a gyerekeket, akik aznap nem mennek oviba. Fontosnak tartottam, hogy ne csak tőlem hallják az angolt, hanem lássák, hogy mások is beszélnek angolul. Mivel nem angol anyanyelvi környezetben élnek, hanem magyarban, fontos, hogy minél több inger érje őket angolul is. Ha erre nincs lehetőségetek, esetleg össze lehet fogni más hasonló érdeklődésű anyukákkal, és minden héten másnál "szervezni" kis játszócsoportot, ahol Ti is angolul beszélhettek egymással, így ez nektek is kitűnő gyakorlási lehetőség. 

Az itthon beszerezhető segédanyagok közül szeretnék bemutatni egy sorozatot.



Mivel a gyerekeim szeretik a Geronimo Stilton könyveket, néhány hete beszereztem nekik az Alexandra könyváruházban próbaképpen két angol nyelvoktató füzetet. Ezek akkor épp akciósak voltak, ha jól emlékszem 650 Ft volt darabja (a teljes ára 950 Ft/db, de ennél kedvezőbb áron is beszerezhető - lásd a könyvajánló című írásomban - ) A sorozatból nem csak ez a kettő kapható, a megvásárolható részeket megtaláljátok az Alexandra könyváruház oldalán. 



Jó angolozást - Ötletekkel, ajánlóval még jelentkezem!

Fotók: Saját




2015. július 16., csütörtök

Nyári Könyvajánló 1. Geronimo Stilton

A nyári szünetben az olvasásra is több idő jut. Íme néhány könyv, amiket mostanában olvastunk, és nagy sikert arattak a gyerekeknél:

Nagy kedvenc az Alexandra kiadó sorozata Geronimo Stilton-ról. Ezek a könyvek nem túl drágák, 1299 Ft-ba kerülnek a boltban, de ennél olcsóbban is beszerezhetjük őket, ha van törzsvásárlói kártyánk (-10%) vagy ha online rendelünk (-15%). Online rendelésnél érdemes a bolti átvételt választani házhoz szállítás helyett, mivel így értékhatártól függetlenül rendelhetünk postaköltség nélkül. Érdemes még körülnézni a használt cikkeket árusító oldalakon is, itt szinte mindig találni jó állapotú köteteket a sorozatból 500-800 Ft között áron.

Hogy kicsoda Geronimo Stilton? Egy kiadó vezetőjeként és főszerkesztőjeként dolgozik, de igazi szenvedélye az írás. Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában él. Mulatságos, és érdekes történetei "könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint a parmezán...igazán bajuszemelő történetek, szavamra!"

A kiadó által 7-10 év között korosztálynak ajánlottak a kötetek, de az én 4 és 6 éves "nagy" gyerekeim is igazán szeretik ezeket a történeteket.



Jó olvasást kívánok!

Fotó: Saját


2015. július 15., szerda

Itt a nyár! Szabadtéri programötletek 1.

Nyáron, ha az idő engedi, tartózkodjunk minél többet a szabadban a gyerekeinkkel.

Íme néhány ötlet, mit is csinálhatunk:

1. Nálunk nagy kedvenc az aszfaltkréta. Sok helyen beszerezhető nagyobb kiszerelés is, viszonylag olcsón. Aztán már csak keresnünk kell egy alkalmas helyet, és rajzolhatnak! Érdemes "játszós" ruhában kivinni a gyerekeket, hogy ne azzal kelljen foglalkozniuk, hogy milyen lesz a ruhájuk. Aszfaltkrétával felrajzolhatunk nekik ugróiskolát is, hogy megismerjék azokat a játékokat is, amiket mi játszottunk gyerekkorunkban.



2. Ha van a közelünkben park, vihetünk magunkkal egy plédet vagy akár piknik kosarat egy kis elemózsiával. Miután a kicsik jóllaktak, heveredjünk le kicsit, pihenjünk. Közben játszhatunk velük felhőnézős játékot. Ki mit vél felfedezni az égen. Ezt egyébként út közben, az autóban ülve is szoktuk játszani a gyerekekkel.



3. Majdnem minden városban találunk szökőkutat is, amiben fürdeni ugyan tilos, viszont van olyan játék, amit ettől függetlenül játszhatunk a gyerekekkel. Ehhez némi előkészület szükséges, de egy esősebb napon szintén jó program lehet otthon. Hajtogassunk színes lapokból különböző méretű papírhajókat a gyerekekkel, majd mikor jobbra fordul az idő, irány a szökőkút. A papírhajó úsztatás mindig nagy sláger. 

4. Szintén olcsón beszerezhető, és remek móka a "vízibomba". (Egy 20 db-os csomag nagyjából 200 Ft) Vigyünk magunkkal a színes lufikból, töltsünk meg egy nagyobb műanyag flakont vízzel, és gyerünk a szabadba! A gyerekekkel együtt töltsük meg a lufikat vízzel. Játszhatunk célba dobást is a lufival. Jelöljünk ki egy helyet, amit el kell találniuk és máris indulhat a játék! Figyeljünk arra, hogy másokat ezzel ne zavarjunk, ill. az eldurrant lufik darabjait mindenképp szedjük össze!

5. Szinén az olcsón beszerezhető kategóriába tartozik a buborékfújó és remekül elszórakoztatja a gyerekeket. 

További szabadtéri játék ötletek hamarosan a blogon, addig is kellenes nyarat mindenkinek!

Fotók: Saját