2015. július 27., hétfő

Balett - Ismerkedés

Mielőtt a gyerekek balettra mentek volna, kerestem nekik néhány video-t a YouTube-on, ami a balettról szól. Megnéztük őket, megbeszéltük a látottakat, hogy ne ott derüljön ki, hogy ez egyáltalán nem is az, amit szeretnének. 

Mikor eldöntötték, hogy ki szeretnék próbálni a balettet, kezembe vettem a gépemet, és tanárt kerestem nekik. Nem iskolát, tanárt. A tanár személye nagyon fontos, mivel a balett egy rendkívül nehéz mozgásforma, olykor sajnos fájdalmas is. Előfordult, hogy az óra után sírva várt a lányom de pár nap múlva ugyanolyan lelkesen ment órára, mint előtte. Egy jó balett tanár szigorú (mivel a balett is az), de tudja motiválni a gyerekeket és folyamatosan fenntartani az érdeklődést, ami a kicsiknél egyáltalán nem egyszerű.

Az egész kicsik (3, 4 évesek) még csak ismerkednek a klasszikus balett lépéseivel, de ez még nem nevezhető balettnek, inkább csak amolyan előkészítő. A tényleges tanulást csak később, 5-6 éves koruk körül kezdik a gyerekek. 

Hogy bepillantást nyerhessetek a balettos "életformába" ajánlok figyelmetekbe egy video-sorozatot, ami amerikai balett iskolás fiatalok életét mutatja be. A videók angol nyelvűek, de nyelvtudás nélkül is érdemes megnézni a gyerekekkel és csak utána dönteni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése