2015. augusztus 31., hétfő

Holnaptól újra iskola! Több változás is lesz Szeptembertől!

Több mint 1 millió gyermek számára kezdődik el holnaptól újra a tanítás. 

Sajnos azonban úgy néz ki, hogy a KLIK nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen több mint tízmilliárd forintos tartozást halmozott fel. Sajnos volt olyan iskola, ahol például kikapcsolták a gázt vagy az áramot. Ezt úgy tudni rendezik, az állam plusz forrást bocsátott a KLIK rendelkezésére. Én ezt csak remélni merem, főleg a gyerekek miatt. 

Az egyik változás, hogy a tankönyvek árát idén Szeptember 15.-éig kell befizetni, kivéve az 1.-3. osztályosoknak, hiszen az ő részükre a tankönyvek ingyenesek lesznek. A többi évfolyamon is ingyenesen kapják a tankönyveket a szociálisan rászorulók mellett a nagycsaládosok és a tartósan beteg gyermekek is.

Változás még az idei tanévben az is, hogy Szeptember 1.-től a három évet betöltött gyerekek számára kötelező lesz óvodába járni. (Az óvoda látogatási kötelezettség alól a gyermek 5 éves koráig a jegyző adhat felmentést, amennyiben ezt a szülő kéri.)

Az őszi szünet lesz az első pihenő a gyerekeknek, ami 2015. október 26.-tól október 30.-ig fog tartani. 

Holnaptól jó tanulást mindenkinek!


2015. augusztus 30., vasárnap

Kikapcsolódtam...

Kikapcsolódni sokféleképpen lehet. Nekem elég hozzá egy jó film. Három gyerek mellett ugyan nem túl sok idő jut filmnézésre de esténként ha a gyerekek már alszanak és épp nincs más dolgom szívesen megnézek egy-egy jó filmet.

Ezekből szeretnék kettőt ajánlani. Az első aminek a szinkronos előzetesét ide belinkelem a "Vissza hozzád" című film. Ez egy klassz romantikus film, néha kissé pityergős úgyhogy zsebkendőt készítsetek. Nekem nagyon bejött, de ha valaki nem szereti a romantikus filmeket, akkor neki valószínűleg nem ez lesz a kedvence. 



A másik film a "Szemfényvesztők" nem a romantikus-sírós kategória. Nem unalmas, a történet is érdekes és a szereplők szerintem nagyon jók. Klassz kis esti kikapcsolódás. Ehhez is belinkelem az előzetest, hátha valaki még nem látta és kedve támad megnézni. 



Kellemes kikapcsolódást estére!

2015. augusztus 29., szombat

Szeptemberi Programajáló - Ingyenes előadások a Kabóca Bábszínházban!

Évek óta hagyomány a Kabóca Bábszínháznál, hogy nagyszabású INGYENES családi fesztivállal nyitják meg az évadot Veszprémben. A négy napos programból két nap úgynevezett szakmai nap, de a Hétvége mindig a családoké. Jobbnál jobb előadások és színes programok várják a kicsiket és nagyokat idén is, Szeptember 17.-e és 20.-a között. A négy napból kettőn szeptember 19.-én és 20.-án (szombat és vasárnap) szeretettel várják a családokat. Az összes programuk ingyenesen lesz látogatható, ezért ha az ovi vagy suli kezdés miatt nem lenne már keret a szórakozásra, itt remek alkalom nyílik rá költségek nélkül. Ha csomagolunk a gyerekeknek és magunknak enni és innivalót is esetleg, akkor arra sem kell a helyszínen költeni. Jó idő esetén a programok szabad téren lesznek, rossz idő esetén pedig a bábszínház színház és kamara termeiben lesz lehetőség megtekinteni az előadásokat.

Részletes program a Kabóca Bábszínház honlapján olvashaó:

Mesefesztival

Kellemes kikapcsolódást kívánok!



2015. augusztus 28., péntek

English is Easy 7. Nem lehet elég korán kezdeni!

Sajnos a két naggyal viszonylag későn (2 éves koruk körül) kezdtem az angolozást a kicsinél viszont úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy számomra is új módszert. No nem én találtam ám fel a spanyol viaszt, de el sem tudtam képzelni hogy ez működik. Márpedig működik, mert nap mint nap látom a kicsi lányomon...Mióta megszületett csak angolul beszélek hozzá. 
Ez eleinte nagyon furcsa volt, de most 15 hónap után az a furcsa, ha véletlenül magyarul szólok hozzá. Furcsa neki is, nekem is...Fogalmam sincs mennyit ért abból, amit mondok neki, de az egyszerű angol instrukciókat követi. 
Itt olyanokra gondolok például, hogy "Sit down" - Ülj le! vagy "Stand up! - Állj fel! de a "Clap your little hands" hallatán is lelkesen tapsolni kezd. Ha elköszöntünk valakitől, mindig mondtam neki, hogy "Wave bye-bye" - és integetett. Mondani viszont eddig nem mondott semmit sem. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor néhány napja lelkesen elkezdte mondogatni mindenkinek, hogy "Bye-bye" - annyira furcsa egy ilyen kicsi (15 hónapos) baba szájából angol szót hallani, ugyanakkor megerősített abban, hogy igenis érdemes tovább csinálni, amit elkezdtünk :)

Boldog vagyok, hogy ha már jól beszélek néhány idegen nyelven átadhatom ezt a gyerekeimnek. Nekik már természetes, hogy angol meséket nézünk, angol dalokat hallgatunk vagy olvasunk. Az is, hogy a világon az emberek különböző nyelveken beszélnek. Örülök, hogy kicsi korban kezdtük, és nem lesz már nehéz nekik. A kicsik nagyon szívesen tanulják, hiszen játéknak fogják fel az egészet. Nem tanulunk nyelvtant, mégis jól használják pl. a többes számot vagy a múlt időt. Ez pedig olyan előny lesz a későbbiekben, ami "megfizethetetlen". Elkezdeni pedig bármikor el lehet...de jobb minél előbb :)

Szép estét mindenkinek és ne feledjétek, holnap Gombócfesztivál! Link: Gombócfesztivál


2015. augusztus 27., csütörtök

Nyári könyvajánló 7. Julia Donaldson/Axel Scheffler Macskazene

Ez itt kérem szépen az idei nyár utolsó könyvajánlója. Lesz őszi folytatás is természetesen, új és jobbnál-jobb könyvekkel. Ezek beszerzése még folyamatban van, de amint megérkezik az első néhány darab közzéteszem őket.

A Macskazene egy újabb gyöngyszem a Pagony kiadótól. 


Nagy sikert aratott a gyerekeimnél, ezért is került fel az ajánlandó könyvek listájára. Julia Donaldson könyveit nem túl régóta lehet kapni magyar fordításban és nagyon örültem, mikor megjelentek az első kötetei... A Graffaló vagy Bot Benő története biztosan sokaknak ismerős, de a Boszi seprűnyélen című könyve is nagyon szerethető. 



Julia Donaldson állandó illusztrátora Axel Scheffler ezúttal sem okozott csalódást. Imádtuk a könyvhöz készült illusztrációkat is. Egyszerűen fantasztikusak, mint mindig. 


Jó olvasást és kellemes kikapcsolódást kívánok!

Képek: Saját

2015. augusztus 26., szerda

Hurrá Nyaralunk! Tapolca 2. nap


Mikor a szállodát választottam fontos szempont volt, hogy én is tudjak pihenni egy kicsit. Így nagyon örültem, mikor kiderült, hogy a szállodának saját kis óvodája van, ahol szakképzett óvónők vigyáznak a gyerekekre. Ez plusz pénzbe sem kerül a pihenni vágyó szülőnek. Így volt lehetséges az, hogy míg a gyerekek a Pinokkió Klubban múlatták az időt, nekem volt időm úszni egy-egy órát. Még a szállodába érkezésünk előtt email-ben megkaptuk a Pinokkió Klub részletes programját, ahonnan a gyerekek kiválasztották, hogy melyik programon szeretnének részt venni. Ezek a programok általában egy-egy órásak délelőtt illetve délután, így közben nyugodtan elmehetünk úszni, vagy akár a szálloda wellness részlegébe kikapcsolódni kicsit. A gyerekek csak 3 éves kórtól maradhatnak ott  szülői felügyelet nélkül a klub foglalkozásain, így ezt a tervezéskor érdemes figyelembe venni.

Íme néhány alkotás, amit a gyerekek a Pinokkió Klubban készítettek:




A foglalkozások után irány a strand... A kinti medence hőfoka igen kellemes volt az úszáshoz. De nem csak a felnőtteknek és a nagyobb gyerekeknek hanem még az egész kicsiknek is van pancsolási lehetőség a kinti medencében egy külön babák részére leválasztott helyen. A napernyőt és a napozóágyat a medence mellett szintén ingyenesen használhattuk.



Fürdés után a medence melletti teraszos étteremben egy hideg ital vagy egy saláta is nagyon jól esik. Akkor sem kell aggódnunk, ha nem vittünk pénzt magunkkal, mivel a szálloda vendégei a szálloda területén az összes fogyasztásukat hozzáirathaják a szobaszámlához. Így ráérünk távozáskor is fizetni. 

Kellemes ebéd a medence partján:
Mielőtt a tisztelt olvasó megijedne, a kóla az enyém volt - a gyerekek gyümölcslevet kaptak :)



Ebéd után a medence melletti pihenőben akár szundíthatunk is egyet a srácokkal. Az enyémek a függőágyat különösen szerették:



Ha meguntátok a strandolást, de nincs kedvetek messze menni, a szálloda kertjében nagyon klassz kalózhajón játszhatnak a gyerekek, de van trambulin, minigolf pálya és még sok-sok minden. 

A kalózhajó:



A folytatással hamarosan jelentkezem...

Szép napot mindenkinek!

Képek: Saját













2015. augusztus 25., kedd

Mi kell egy elsősnek az iskolába?

Hogy mi kellhet a gyermekünknek első osztályban az iskolába, arról a gyermekünk leendő osztályfőnök fog tudni pontos listát adni. Én most összeszedtem azt, amit általában kérni szoktak a szülőktől még az iskola kezdés előtt. Ezeken kívül szükségük lesz egy jó minőségű hátizsákra is, ha minden nap hozni vinni kell a dolgaikat.

Íme a lista:

ZSÁKOK: 

Testnevelés zsák:
- tornacipő
-1 pár fehér váltó zokni ( bugyi)
- fehér póló, kisnadrág ( kék)
- melegítő, tréningruha

Rajz zsák :
- 12 színű vízfesték ( jó minőségű)
- zsírkréta, filctoll, színes gyurma
- ecsetek (10-es, 8-as, 6-os, 4-es)
- 1db olló
- 2db ragasztó stift ( kenőfejes)
- 2db B-s rajzceruza

DOBOZ: (kisméretű cipős)

Matematika :
- 1 db papír mérőszalag 1 m-es
- 1 db 30 cm-es műanyag vonalzó
- 1 doboz korong
- 1 csomag színes pálcika
- 2 db dobókocka
- 1 db kétoldalú zsebtükör

GUMIS MAPPÁBA: 
- 20 db rajzlap ( jó minőségű)
- 2 csomag A4-es origami színes lap
- rajztábla

TOLLTARTÓ:
- 3-4 db grafit ceruza ( H, HB jellegűek)
- 1 db vastag piros-kék postairon
- 1 db vékony piros-kék színes ceruza
- 12 színű színes ceruza készlet
- 1 db radír
- 1 db kis vonalzó

SZÜKSÉGES FÜZETEK:

Magyar: 2 db 14-32-es vonalas füzet 
Matematika: 1 db négyzetrácsos füzet
Angol: 1db sima füzet
Természetismeret: 1 db 14-32-es vonalas füzet
Ének: 1 db hangjegyfüzet ( lila, kicsi)
Erkölcstan- Hittan: 1 db sima füzet
Üzenő füzet: 1 db vonalas füzet

Év elején beszedhetik még a következőket: 
- 2 csomag írólap - 20 db hurkapálcika - 2 db krepp papír - Ablak Zsiráf Gyermekenciklopédia ( világoskék, kiadás éve: 2010, 2011. ) - 4 tekercs egészségügyi papír / félév - 1 csomag szalvéta - 1 csomag 100-as zsebkendő - 1 db kis törülköző - Váltócipő (októbertől)

Még egy kis plusz infó...a Szeptemberi tanévkezdést megelőző vasárnap (augusztus 30.-án) elég sok üzlet lesz nyitva, megkönnyítve ezzel a későn ébredő szülők dolgát. A választott üzletben azért érdemes megérdeklődni, hogy nyitva lesznek-e, és ha igen akkor meddig a jövő vasárnap.

Jó készülődést!

2015. augusztus 24., hétfő

Balett pozíciók, lépések - 4 ingyenes balett oktató videó magyarul!

Nagyon klassz kis videókat találtam a YouTube-on balett témában. Balett oktató DVD-t kerestem az interneten, mikor ráakadtam Hajas Lili oldalára. A gyerek balett oktató DVD-t meg is lehet rendelni az oldaláról. 


A YouTube-on van néhány kiegészítő videó is, ami a DVD anyagához kapcsolódik, ezeket ingyenesen meg lehet nézni. 

Az első rész:

A második rész:

A harmadik rész:



A negyedik rész:

Kellemes kikapcsolódást és jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

2015. augusztus 23., vasárnap

Különórák / Ingyenes Családi Program Tervező Naptár!

Lassan itt a Szeptember. Kezdődik újra az iskola/óvoda. A gyerekeknek a különórák (ha vannak), de az egyéb iskolán kívüli programok is ilyenkor indulnak. Szakkörök, edzések, nyelvórák...csak győzzünk választani (és persze fizetni, hiszen ezek többsége külön költséggel jár). Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ne terheljük túl a gyereket, illetve hogy az érdeklődési körének megfelelően válasszunk foglalkozást. A legtöbb helyen az első foglalkozásért nem kell fizetni, így a gyermekünk kipróbálhatja, hogy tetszik-e neki egyáltalán az adott foglalkozás. Mielőtt beszereznénk a szükséges felszerelést érdemes a gyerekkel leülni és megbeszélni, hogy ha elkezd valamit azt az év közben folytassa is. 

Hogy mégis mit válasszunk, ha a gyermekünk nem tudja, mihez lenne kedve? A különórám.hu ehhez ad némi támpontot. 

Link az oldalhoz:


Ahhoz, hogy a gyerek(ek) programjai ne ütközzenek más egyéb kötelezettségükkel fontos hogy jól átlássuk a család napi/heti programját. Ehhez nyújt segítséget egy ingyenes családi program tervező alkalmazás, a "Cozi Family Organizer". Nagyon jól használható program és a család összes tagjának programjait rögzíthetjük benne. 


Ha mégis papír alapon terveznénk inkább itt van néhány ingyenesen letölthető/nyomtatható családi tervező:





Képek: Saját








2015. augusztus 22., szombat

Programajánló Augusztusra - Gombócfesztivál a Bakonyban!

Bakonynána egy meseszép kis falu Veszprém megyében. Aki járt már erre, azt biztosan megragadta a táj szépsége és e kis falu nyugalma. A Római-fürdő a mai napig kedvelt túrista célpont, amit könnyen elérhetünk a falu végéről induló jelzett túrista útvonalon.

Bővebb információ az egyéb nevezetességekről és szálláslehetőségekről a falu honlapján:


A kirándulási lehetőségen túl egy nagyon érdekes programra szeretném felhívni a figyelmeteket. Augusztus 29.-én szombaton Gombóc Fesztivált rendeznek a falu sportpályáján. A program szerint délután 15.00 órától gombóc kóstolásra is lesz lehetőség a helyi lányok, asszonyok jóvoltából. A délutánt rengeteg más érdekes program színesíti még, ha tehetitek látogassatok el ide. A programokról készült plakátot itt láthatjátok:


Kellemes kikapcsolódást kívánok mindenkinek!

2015. augusztus 21., péntek

English is easy 6. - Angol gyerekdalok

A Super Simple Songs YouTube csatornájára iratkoztam fel néhány hónappal ezelőtt. Egyszerű, könnyen tanulható angol gyerekdalaikat nagyon szeretik a gyerekeim.
Érdemes naponta hallgatni, egy idő után a gyerekek együtt fogják énekelni velünk a dalokat. Az interneten a szövegek is megtalálhatóak, ha nem értenétek, töltsétek le. Némelyik dal feliratozva van angolul is, ott egyszerűbb a dolgunk!


Kellemes zenehallgatást és jó tanulást mindenkinek!

2015. augusztus 20., csütörtök

Augusztus 20. - Családi nap

Ünnep ide vagy oda, az időjárás ma délelőtt nem volt kifejezetten kegyes hozzánk. Sajnos esett az eső, így aztán elővettük a gyerekeknek rendelt bookrkids mesetabletet, és megnéztünk/meghallgattunk rajta néhány mesét.

Móra Ferenc: A cinege cipője c. versével kezdtük...


ezután meghallgattuk Móricz Zsigmond a Róka és a favágó című meséjét.



Mindkettő nagyon szépen illusztrált, érdemes letölteni az applikációt és megnézni.

Délutánra elállt az eső, úgyhogy a nagyok biciklizni mentek egy kicsit. Későbbre olyasmit terveztünk ami már hagyomány nálunk Augusztus 20.-án...

Felkeressük a kedvenc cukrászdánkat, és ünnepi díszbe öltözött sütit eszünk a gyerekekkel. (Ezekre az alkalmakra előre szoktam eltenni pénzt, még hónap elején mikor megtervezem a költségvetést, mert azért öt személyre már nem olyan olcsó egy ilyen cukrászdás kiruccanás, de évente egyszer megéri eljönni ide, még akkor is ha Veszprémig kell utazni érte...)

Mackó Cukrázda



Ha például a Balatonnál nyaraltok és jó sütire vágytok, a veszprémi Mackó cukrászda ünnepnapokon is nyitva tart este 19.00 óráig.

Kellemes délutánt mindenkinek, és reméljük, a tűzijáték sem marad el ma este...

Képek: Saját

2015. augusztus 19., szerda

Programok Augusztus 20.-ára

Holnaptól újabb hosszú hétvége! Juhé!

Ha az idő is engedi (és nem fog egész hétvégén szakadni az eső) irány a szabadba! Használjuk ki ezt az utolsó nyári hosszú hétvégét még a sulikezdés előtt arra, hogy kiránduljunk esetleg múzeumba menjünk.

Az ünnep napján az állami múzeumok állandó kiállításaira ingyen mehetünk, így akkor sem fogunk unatkozni, ha netán újra leszakad az ég!

Néhány program Augusztus 20.-ára, a teljesség igény nélkül:

Budapest:
Gyula:
Balatonfüred:
Pannonhalma:
Veszprém:



2015. augusztus 18., kedd

Az olvasás öröm! Interaktív könyvek a bookrkids-től!

Egy szuper jó dolgot találtam a gyerekeknek! Egy applikációt, ami jobbnál jobb könyveket kínál.
Fekete István, Janikovszky Éva, Szepes Mária, Antoine de Saint-Exupéry csak néhány név azok közül akiknek a könyveit nézhetik és hallgathatják a gyerekek a bookrkids applikációján keresztül. Néhány könyv egyébként a magyar mellett angolul is hallgatható, így kitűnő nyelvgyakorlási lehetőség is egyben. Ha mesetabletet is vásárolunk hozzá, az tartalmaz 6 havi előfizetést is.

Bővebb információt a honlapjukon találtok:

bookrkids.hu

A kisfiam 6 éves, egyenlőre nem sokat tud a számítástechnikáról, de lassan azért szeretném megismertetni néhány dologgal. Ezért döntöttem úgy, hogy a gyerekek is kapnak egy tabletet. Igyekszem majd nekik megtanítani az internet használatot is, egyenlőre azonban még közösen vettük használatba az új eszközt.

A csomag érkezése után készítettem néhány képet arról, hogy mit is kapunk, ha megrendeljük a mesetabletet. Az applikáció természetesen meglévő eszközre is letölthető. Van néhány ingyenes könyv is, illetve előfizethetünk különböző időtartamokra. Hamarosan beszámolok arról is, hogy mely könyveket olvastuk/hallgattuk meg a gyerekekkel a kínálatból és megírom az első tapasztalatainkat is.






Képek: Saját

2015. augusztus 17., hétfő

Ingyen letölthető angol feladatlapok!

Most, hogy kicsit elromlott az idő és még nem kezdődött el az óvoda/iskola, sok szülő gondolkodik el azon mivel kösse le otthon a gyerekeket. Ehhez szeretnék egy tippet adni...

A gyerekekkel naponta csinálunk otthon különböző játékos angol feladatokat. Ahhoz, hogy jól felépített és kellően változatos legyen a gyakorlás, időnként szoktam használni az életkoruknak megfelelő internetről letölthető feladatlapokat is. Rengeteg ilyen témájú oldal van az interneten. Vannak köztük teljesen ingyenesen (regisztráció után) használható oldalak, illetve vannak olyanok amelyeket egy - általában alacsony 2-5 USD-os - havi díjért használhatunk. 

Az oldal ahonnan én szoktam ilyen témájú feladatlapokat letölteni, használható ingyenesen is, illetve elő is fizethetünk rá a kényelmesebb használhatóság érdekében. 

Témánként és életkoronként találjuk meg a feladatlapokat, játékokat, egyéb dolgokat.

A weboldalt itt találjátok:


Jó tanulást kívánok!


Kép: Saját

2015. augusztus 16., vasárnap

Vasárnapi vásárlás... Igen vagy nem? - Bevásárló lista

Mióta Magyarországon nem tudunk vasárnap vásárolni, lényegesen át kellett szervezni az életünket. Három gyerek és két felnőtt esetében biztosan mindig van valami ami elfogy...Nem lett egyszerűbb az életünk, sőt! Nem mintha a hétvégéink eddig is erről szóltak volna, de jó volt a tudat hogy ha szükségünk lenne bármire hát elmehetünk a boltba vasárnap is.
Van azért pozitívuma is annak, hogy nem tudunk vasárnap vásárolni. Összeírtam például az itthon lévő készleteinket. Ha bármi elfogy/fogyóban van azt azonnal felírom a listámra (régóta csak listával járok vásárolni) és a következő alkalommal megveszem. Alapvető élelmiszerekből például amúgy is többet tartok itthon mint régen, de annak se nagyon örülnék ha vasárnap fogyna el a kicsi pelenkája... 

Ezért arra gondoltam megosztom azt a listát, amit akkor írtam össze mikor át kellett szerveznünk a vásárlásainkat...

A lista persze közel sem teljes (folyamatosan bővül nálam) de jó alap lehet egy esetleges bevásárló listához

Gyógyszertár:
C vitamin
Multivitamin (gyerek/felnőtt)
Lázcsillapító
Sebfertőtlenítő/Sebtapasz
D vitamin
Tápszer
Popsikrém (a gyógyszertári sokkal olcsóbb)

Ételből sem mindig van itthon minden. A heti menüt nagyjából megtervezem előre, és a szerint vásárolok. Ha ovi/bölcsi szünet van akkor a gyerekeknek a plusz étkezéseket is bele kell kalkulálni:

Reggeli:
Kalács
Tej/Reggeli tejes ital, Tea
Vaj, méz, müzli, felvágott, sajt
Paradicsom, Paprika, Uborka, Retek (épp ami jó áron kapható)
Kávé (Anyának)

Ebéd: 
A gyerekek a bölcsiben/oviban esznek, apa a munkahelyén - én itthon amit épp találok 

Uzsonna/Tízórai:
Joghurt, Gyümölcs (szezonális)

Vacsora:
Lásd reggeli + Májkrém, virsli, tojás
Tejföl/Kefír/Túró
Gyümölcs

+ bármi ami a hétvégi ebédhez kell (krumpli, hús, leveszöldség egyebek - recept alapján)

Egyéb:
Étolaj/Ecet
Előfőzött rizs
Kukorica konzerv
Kakaópor
Só/cukor/liszt/édesítő szer
Citrom vagy citromlé
Ketchup/mustár/majonéz
8 tojásos száraztészta
Mák/dió/mogyoró
Tonhal konzerv
Sűrített paradicsom
Savanyúság

Konyhai dolgok:
Mosogatószer
Mosogatógép tabletta
Alufólia
Papírtörlő/papírzsepi
Mosogató szivacs

Fürdőszobai dolgok:
Gyerek/felnőtt fogkefe és fogkrém
Sampon/Tusfürdő
Folyékony szappan utántöltő
WC-papír/illatosító
Domestos/Egyéb takarítószerek
Mosószer/öblítő

Pelus/popsitörlő kendő a kicsinek

Halaknak:
Vörös szúnyoglárva
Szemcsés haltáp

Mostanában vasárnap tervezem meg a jövő heti étrendet, összeírom a bevásárló listát és a hét közben fogyó dolgok mellé felírom hogy mi az amire az adott héten szükség lesz. 
Erre minden héten szánok nagyjából egy órát. Eddig elég sokat sikerült spórolni azzal, hogy kizárólag a listán szereplő dolgokat veszem meg, és semmi olyat, ami nincs rajta...az új elvem szerint ami lemarad, az kimarad :)  - Heti egy nagy bevásárlással oldjuk meg az étkezéseket. Hét közben a tejen/kenyéren kívül mást nem veszek.

Kellemes tervezést, szép vasárnapot!









2015. augusztus 15., szombat

Jön az állatkertek éjszakája! Augusztus 28.-án

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az "Állatkertek éjszakája" nevű programot. A résztvevő állatkertekben erre az alkalomra külön belépőjeggyel lehet bejutni. (Budapesten 3 helyszínre érvényes kombinált jegy váltható) 12 helyszínen kerül sor a programokra, este 7 és éjfél között.


A résztvevő állatkertek:

Budapesti helyszínek:

- Budakeszin a vadaspark
- Budapesten a Fővárosi Állat-és Növénykert illetve a Tropicarium a Camponában

Vidéki helyszínek:
- Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje
- Győrött a Xantus János Állatkert
- Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert
- Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert
- Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark
- Pécsett a belvárosi Akvárium-Terrárium (a Planetáriummal közösen)
- Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum
- Szegeden a Szegedi Vadaspark
- Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark




További információ és programok az állatkertek honlapján! Érdemes egyébként előre megérdeklődni a részleteket. Az egyik résztvevő állatkert ugyanis a hosszabb nyitva tartáson kívül semmilyen más programmal nem készül. (A veszprémi állatkert este 6 óra helyett este 8-kor zár és a normál napi jegy illetve a bérlet is használható. A fővárosi parkok viszont rengeteg programmal készülnek és a jegyek már augusztus 19.-étől elővételben megvásárolhatók.)

Kellemes kikapcsolódást kívánok a programokhoz!

Képek: Saját

2015. augusztus 14., péntek

English is easy 5. Honnan szerezzünk be angol gyerekkönyveket?

Jelenleg Magyarországon sajnos nem túl nagy a választék angol gyerekkönyvekből. Külföldi webáruházból rendelni pedig a felmerülő szállítási költségek miatt sokszor nem éri meg. 
Némi keresgélés után viszont ráakadtam egy olyan weboldalra, ahol rendkívül bőséges a választék, és ami a legjobb, INGYEN szállítanak. Bárhová a világon. Elég sok mindent rendeltem már tőlük. A szállítás viszonylag gyors, a rendeléstől számítva átlagosan 5-10 munkanapon belül megérkezik a küldemény. Az elmúlt két évben egyszer fordult elő, hogy nem kaptam meg a megrendelt terméket - nagy valószínűséggel elveszett a postán - de egy gyors levélváltás után újra elküldték a kért könyvet, és nagyon hamar meg is érkezett. Aggodalomra tehát semmi ok, nyugodtan lehet tőlük rendelni, mert nagyon gyorsan és korrekten kezelik az ügyfeleik esetleges panaszait. (Ugyanitt felnőtteknek szóló könyvek is kaphatók természetesen, úgyhogy magamnak is rendszeresen vásárolok itt egy-egy jó könyvet) 



Az oldal linkjét itt találjátok:


Néhány kép a legutóbb rendelt könyvekről: 

Peppa Pig...Természetesen :) Az egyikkel a számok írását gyakorolhatjuk, a másikkal pedig az angol ABC betűit ismerhetik meg a gyerekek. A mellékelt tollal lehet bele írni, de annyiszor törölhetik ki a gyerekek ahányszor csak akarják. Aztán lehet újra próbálkozni. Nyaralásra vagy akár a strandra is vihetjük magunkkal ezeket, a könyv oldalai cseppállóak és nehezen gyűrődnek. 




Képek: Saját

2015. augusztus 13., csütörtök

Nyári Könyvajánló 5. Panka és Csiribí foglalkoztató füzete

Panka és Csiribí Foglalkoztató Füzete

Nyáron is vannak olyan napok amikor nincs kedvünk elmenni otthonról. Vagy mert túl meleg van, vagy mert esik. Ezekre az otthon maradós napokra előre be szoktam szerezni néhány foglalkoztató füzetet a gyerekeknek, hogy legyen mivel lekötni őket néhány órára. 
4-5-6 éves gyerekek szívesen oldanak meg feladatokat. A Pagony kiadónál a kedvenc mesékhez általában foglalkoztatót is be tudunk szerezni. Figyeljétek a Pagony akcióit - én általában a 30%-os napokon szoktam több könyvet illetve foglalkoztatót venni, aztán mikor szükség van rá, csak előveszem. Nagyon szoktak örülni ezeknek a "csak-úgy" könyveknek/foglalkoztatóknak.





2015. augusztus 12., szerda

Hurrá nyaralunk! Tapolca 1. nap Malom-tó és a víziszínpad

Miután szerencsésen megérkeztünk és kicsomagoltunk, elindultunk felfedezni a várost. A szállodából néhány perces sétával elérhető többek között a Tapolcai tavas-barlang, ahol csónakázni is lehet. Ezt sajnos nem tudtuk megnézni, mivel az ott tartózkodásunk alatt végig rengetegen voltak, több órát kellett volna várakozni. Talán ősszel újra visszamegyünk. A nyári szünet után remélhetőleg kevesebben lesznek majd itt is. A Tavas-barlang helyett egy másik látnivalót a Malom-tavat és a vízimalmot néztük meg, illetve ugyanitt található egy Vízi színpad is.  A vízimalom ma hotelként működik, és fantasztikus étterme van. Mindenképp érdemes kipróbálni. A konyhájuk és a kiszolgálás is elsőrangú. Az étterem terasza a vízen van. Itt fogyasztottuk el az ebédünket, közben pedig gyönyörködtünk a környezetben. Egész kellemes indítása egy nyaralásnak. Nemde?

Tapolca térképe:


Ezen a szép kis sikátoron át jutottunk le a tóhoz:


A Malom-tó:


A kristálytiszta vízben aranyhalakat nézegettünk:


A nagy melegben jólesett a limonádé a Gabriella étterem tóra épített teraszán:


Az étteremben gyerek menü is kapható:


A Hotel Gabriella, ami egykor malom volt:

 A belső tó:


2015. augusztus 11., kedd

Jön a kívánságok éjszakája!

2015. augusztusában újra látható lesz a nyári égbolton a Perseidák meteorraj. A tetőzés augusztus 12.-én várható és az időjárás előrejelzések szerint is igen kellemes csillagnézős éjszakára számíthatunk.
Ha még nincs programotok augusztus 12.-én estére, szerelkezzetek fel egy pléddel, némi elemózsiával és vízzel aztán irány az éjszaka. A gyerekek biztosan nagyon fogják élvezni a kirándulást és közben megmutathatjuk nekik az égen a legismertebb csillagképeket is. (Nem árt egy kicsit előre felkészülni.)

Segítségképpen itt egy cikk arról, hogy hogyan keressünk csillagképeket nyáron az éjszakai égbolton:


Ha hulló csillagot láttok, ne felejtsetek el kívánni egyet!

2015. augusztus 10., hétfő

Készülődünk a sulikezdésre - Gardróbmustra

A gyerekeim nagyon nagyot nőttek a nyáron. Épp a napokban mértem őket. Gyarapodott a súlyuk, nyúltak is egy kicsit. Nőtt a lábuk is.
Úgy gondoltam itt az ideje, hogy átnézzük a gyerekek őszi ruhatárát és megnézzük mi az ami még jó lesz rájuk. Írtam egy listát azokról a dolgokról, amit be kell szereznünk és elkezdtem körülnézni az áruházak akciós kínálatában. Szinte mindenhol zajlanak már az iskolakezdési akciók, de bölcsődés/óvodás gyereknek is találunk akciós dolgokat. Ne hagyjuk ezeket az utolsó pillanatra. Nem jó, ha a sulikezdés előtti napon derül ki (lehetőleg vasárnap, mikor már vásárolni sem tudunk), hogy a gyerkőc kinőtte az ünneplőjét, vagy nem jó rá a tavalyi cipője.
Én mindhárom gyerek részére írtam egy-egy listát, hogy mire lesz szüksége ősszel. Átnéztem a ruhatárukat és felpróbáltattam velük a ruhákat (divatbemutatót tartottunk, mert „csak úgy” nem igazán volt kedvük ruhákat próbálgatni) majd ez alapján összeírtam mi az, amire szükség lesz. A cipő vásárlást hagyom utoljára, biztos ami biztos.

A kisfiam listája a következő lett (a listán csak azok a dolgok szerepelnek, amit meg kell vennünk)

1 pár Gumicsizma 29-es
1 pár sportcipő 29-es
2 db Játszós nadrág 116-os (használt ruhásnál találtam szuper jókat)
1 db Farmernadrág 116-os
3 db Póló 122-es (ezeket a nyári leárazáson vettem nagyon jó áron)
3 db Hosszú ujjú felső 122-es
2 db Pulóver 122-es
1 pár Benti szandál 29-es
Esőruha (ezt külön kéri az óvoda, mivel esős időben is kimennek az udvarra) 122-es felső 116-os nadrág
1 pizsama az oviba (felső + alsó) 122-es

A nyár előtti méretei:

Cipő 27(!) -es
Nadrág 110-es
Póló/Pulóver 116-os

Ebből is látszik, hogy nagyon megnyúlt néhány hónap alatt. Akad persze olyan ruhája, cipője ami még jó rá, ezeket továbbra is tudja hordani.

És ez csak egy gyerek a háromból. Ha mindent az utolsó pillanatra hagynék biztosan nem tudnék minden szükséges dolgot időben beszerezni. A kapkodás pedig senkinek sem jó.

Kedves anyukák, nézzétek át a gyerkőcök gardróbját és apránként készülődjetek/hangolódjatok a szeptemberi iskola/óvoda kezdésre.


További szép napot!

2015. augusztus 9., vasárnap

Vasárnap - Vásárnap - Kirakodóvásár

Nagyon sok helyen rendeznek az országban hétvégéken kirakodóvásárt. Ha épp van a közelünkben, szívesen eljárunk a gyerekekkel nézelődni. Sokszor van lehetőség arra is, hogy különböző dolgokat megkóstoljunk, és ha ízlik esetleg vásároljunk is.
Nagy kedvenc nálunk a méz. Azon kívül hogy egészséges, nagyon finom is. Rengeteg féle van belőle és egy-egy vásárnap alkalmával meg is lehet kóstolni ezeket a legtöbb helyen. A legutóbbi vásáron a gyerekek végigkóstolták a teljes méz választékot az egyik árusnál, aki nagyon türelmesen adogatta a gyerekeknek a finomabbnál finomabb falatokat és mosolyogva fogadta az esetleges kritikát is.

Végül egy csokis és egy fahéjas méz különlegességgel gazdagodva jöttünk haza. 




A 2015-ös kirakodóvásárok helyei és időpontjai elérhetők a következő linken:


Kellemes vasárnapot!

2015. augusztus 8., szombat

Anyának is kell egy kis "szünet" Bachata órák

Mivel az anyaságból nem igazán lehet szabadságra menni, olyan kikapcsolódási lehetőséget kerestem amit három gyerkőc mellett is lehet csinálni.
A gyerekek születése előtt táncoltam így adta magát a dolog, hogy ilyesmit keressek. Pár évig "salsa"-zni tanultam, de most valami mást szerettem volna kipróbálni. Egy véletlen folytán bukkantam rá egy tánciskola hirdetésére, akik "bachata" tanfolyamot indítottak nyár elején. Heti egy óra, fantasztikus Karibi hangulat, jó zene - ez kell nekem! A bachata egyébként nem egy nehéz tánc, könnyen megtanulható. Olyanoknak is merem ajánlani, akiknek nincs semmiféle táncos tapasztalatuk, mivel a lépések nagyon egyszerűek. Hasonlóan egyszerű tánc a "merengue". Szintén közép-amerikai tánc, mint a "bachata". A 60 perces órák itt 1000 Ft-ba kerülnek és nem muszáj párral menni, mindig van táncpartner. Tehát ha csak úgy tudunk magunknak egy kis szabadidőt "varázsolni", hogy addig apa vigyáz a gyerekekre, akkor is érdemes elmenni. Nagyszerű kikapcsolódás.
Ha végképp nem tudunk elszakadni otthonról, a YouTube-on elég sok tánc oktató videót találni. Ha van pár percünk indítsunk el egy ilyen videót, és próbálkozzunk otthon a lépésekkel. Ha a gyerekek épp otthon vannak, akár őket is be lehet vonni. Nagyon jó kis délután kerekedhet belőle. 
Persze a cél a kikapcsolódás, így ha lehet próbáljuk meg megoldani a gyerekfelügyeletet a táncórák idejére.

A ráhangolódáshoz itt egy kis zene:



Jó időtöltést!

2015. augusztus 7., péntek

English is Easy 4. Berry and Dolly (Bogyó és Babóca angolul)

Mivel a gyerekeim szeretik Bogyó és Babóca történeteit, nagyon örültem mikor a KEDDnetwork YouTube csatornáján rátaláltam a mesék angol nyelvű változatára. A gyerekek magyarul már ismerik ezeket a történeteket, így sokkal könnyebb volt beilleszteni ezeket a meséket az angolozós programunkba. Sikerélményt ad nekik, hogy sok mindenre maguktól jönnek rá azáltal, hogy a történeteket már ismerik. Kezdő angolosoknak is ajánlom. Iratkozzatok fel a csatornára és biztosan nem maradtok le az új részekről!

Íme a kedvenc történetünk:

Jó angolozást!

2015. augusztus 6., csütörtök

Nyári könyvajánló 4. Bogyó és Babóca buborékot fúj

Az idén is megjelent egy új rész a több mint tíz éve nagy népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca sorozatból. Bartos Erika kedves kis figuráit szinte minden kisgyermekes szülő ismeri vagy a könyvekből vagy a rajzfilmekből. A mi gyerekeink is imádják őket, így a legújabb rész is nagy siker lett náluk.



A könyv megrendelhető a kiadó oldaláról itt:


Ajánlott életkor: 2-5 év között

Kép: Saját

2015. augusztus 5., szerda

Hurrá nyaralunk! Tapolca - Első benyomások a szállodáról

Fantasztikus napokat töltöttünk el egy szuper szállodában, erről nézhettek meg itt egy képes beszámolót.

Már az érkezésünk is kalandosra sikeredett. A szobát hivatalosan csak délután 2 órától lehetett volna elfoglalni, de mi már délelőtt 11.00 óra körül megérkeztünk Tapolcára. Korán indultunk, hogy ne kelljen a gyerekekkel a nagy melegben autózni. Mivel a szállodával történt egyeztetés során kiderült, hogy a szobát ugyan nem tudjuk korábban birtokba venni, de minden egyéb szolgáltatást használhatunk, ezért gondoltam hogy nem baj ha korábban érkezünk, hiszen lesz elég nézni vagy kipróbálni való dolog ott helyben is, sőt még egy ebéd is belefér két óra előtt. Miután leparkoltuk az autót (parkolás ingyenes!) jeleztem a recepción, hogy megérkeztünk, és kérdeztem a hölgyet, hogy hová tehetnénk addig a csomagjainkat. Ekkor ért a meglepetés, mert ott rögtön tudtak adni nekünk szabad szobát. Hurrá. Így felmentünk, kicsomagoltunk aztán elindultunk ebédelni...

Néhány kép a szobánkról:

A hálószobánk pótággyal. Kényelmesen elfértünk mindannyian:


Ebben a kellemes kis sarokban szívesen üldögéltek a gyerekek. Vittem nekik foglalkoztató füzetet, hogy addig se unatkozzanak, amíg én kicsomagolok. 


Szép, tiszta fürdőszoba káddal. Hajszárítót, törölközőt nem kell vinni. Adnak külön gyerek fürdőköpenyt is a felnőtt mellé, illetve olyan törölközőt is, amit le tudunk vinni a medencéhez vagy a szaunába.


 A szekrényekben elegendő hely volt, hogy kényelmesen elférjenek a ruháink:


A szobánk erkélyéről pedig ezt láttuk:


Egy felnőtt és egy gyerek medence. Mindkettő pont kellemes hőmérsékletű volt az úszáshoz. 

Folytatás 1 hét múlva...

Képek: Saját